Рональд Куман: захисник, який забив понад 200 голів

Рональд Куман

Коли в команді є висококласний захисник і стабільний бомбардир, то її тренер спокійний, адже пів справи вирішено. А що, як ці дві особи об’єднані в одному футболісті?!

Фантастика, скажете ви, і будете не праві. Унікум, але цілком реальний! Мова йде про голландського футболіста Рональда Кумана, який забив за кар’єру понад 200 голів, у більшості матчів виступаючи на позиції, яка найближча до своїх воріт з усіх польових гравців. Рональд володів дуже потужним ударом і більшість своїх м’ячів забив саме з дальньої відстані.

Нині з іменем Рональда Кумана пов’язують невдачі каталонської Барселони останніх місяців, коли він її тренував. Ми ж хочемо згадати унікальність Кумана-футболіста, адже саме його гарматний удар зі штрафного приніс тій самій Барселоні перший Кубок чемпіонів. Та про все за порядком.

Рональд Куман народився у Зандамі 21 березня 1963 року та від початків виховувався футболістом. Його батько Мартін надихнув двох своїх синів Ервіна (він також з часом грав у збірній Голландії) і Рональда зайнятися спортом. Заняття футболом Куман починав у аматорських клубах свого міста, потім він потрапив до академії Гронінгена, наслідуючи приклад свого брата Ервіна. Граючи в захисті та півзахисті, Рональд чудово бачив поле і мав чудову техніку. Однією з примітних рис Кумана була не груба гра, що рідко зустрічається на позиціях, на яких він виступав.

Рональд дебютував у першій команді Гронінгена у вересні 1980 проти Неймегена у віці 17 років і 183 днів, ставши третім наймолодшим гравцем в історії клубу. Відігравши 66 хвилин, він продемонстрував неймовірно зрілу гру, як для свого віку. Таким чином він привернув увагу засобів масової інформації, які охрестили його майбутньою зіркою. У своєму першому сезоні в Гронінгені Куман забив шість голів, що є добрим показником для центрального захисника, проте, як з’ясувалося пізніше, то був найнижчий показник сезонної результативності за всю його кар’єру.

У наступні два роки він забив 29 голів, тоді як йому було лише 19 років. Рональд заявив про себе, як про одного із найвидатніших талантів у європейському футболі. Зрештою, він дебютував за національну збірну Нідерландів у 1983 році, у віці 20 років. У ті часи помаранчеві переживали зміну поколінь. Як результат, збірна провалилася у двох найближчих кваліфікаціях, не зумівши відібратися на Євро-84 та чемпіонат світу-86.

1983-го Куман прийняв пропозицію Аякса. Наступного сезону Рональд виграв перший чемпіонат Голландії у своїй кар’єрі. Інша висхідна зірка Аякса Марко ван Бастен також штампував голи “пачками”. У чемпіонському сезоні він забив 22 голи з 93-х командних. Також дев’ять голів було на рахунку Кумана. Аякс був чудовою командою, в якій грали талановиті футболісти. Крім Ван Бастена та Кумана, амстердамці мали у своєму складі Франка Райкаарда, Джона Босмана та Джеральда Ваненбурга. Наступного сезону вони виграли національний кубок, проте переможцем Ередівізії став ПСВ.

То був дивний період для нідерландського футболу. У той час, коли клуби боролися за різні міжнародні трофеї, їхня національна збірна не тішила результатами. Однак у міру того, як молоді Куман, Ван Бастен, Райкаард та Гулліт росли, зростала впевненість у тому, що ця четвірка невдовзі стане головним кістяком успіху “помаранчевих”.

Із Аякса у ПСВ

У 1986 Куман здійснив скандальний перехід із Аякса до ПСВ. Йому було 23 роки. Цей трансфер був свідченням так званої “передачі золотої естафети” з Амстердама до Ейндховена. Рональд отримав багато “втішних відгуків” від фанатів Аякса за те, що здійснив такий скандальний трансфер, проте Куман знав, якою є його мета. Його перший сезон в Ейндховені розпочинався не дуже вдало, однак наприкінці першості ПСВ вирвав перемогу у чемпіонаті, а Куман завоював другий титул чемпіона Нідерландів. Як з’ясувалося, Рональд провів свій найкращий сезон у кар’єрі, а загалом за три сезони в складі ПСВ центральний захисник Куман забив 60 (!) голів.

А далі слід розрізняти три моменти у кар’єрі Кумана, які визначають його як гравця. Перший припадає на сезон-1987/88, де, будучи одним із найкращих захисників у світі, він став ключовою фігурою у ПСВ. Команда з Ейндховена боролася на трьох фронтах: у чемпіонаті, національному кубку та Кубку чемпіонів. Вони розпочали кампанію в чемпіонаті у бездоганному стилі. Сімнадцять послідовних перемог, включали розгроми над Утрехтом (9:0) і Дордехтом (7:0), а також перемоги над головними конкурентами – Аяксом (4:2) і Фейєнордом (3:1). То був ПСВ на піку своїх можливостей. Куман теж був у чудовій формі: його впевнена гра у захисті забезпечила низьку кількість пропущених голів. Також Куман був неперевершеним в атаці, забивши 23 голи (!) в 44 матчах сезону.

На середину сезону ігрова форма ПСВ на внутрішній арені стала давати збій. Проте свою роль зіграв відмінний старт, завдяки якому клуб з Ейндховена зміг собі дозволити помилки в середині чемпіонату. У півфіналі Кубка чемпіонів голландці, між тим, зустрілися з Реалом, і Куман знову був в епіцентрі уваги. За успіхом 1:1 у гостях відбулася нічия з рахунком 0:0 вдома, а це означало, що ПСВ вперше у своїй історії став фіналістом Кубка чемпіонів.

В Ередівізії ПСВ залишався неперевершеним. Ейндховенці програли лише два матчі, а забили 117 голів за сезон і знову стали чемпіонами країни. Національний кубок також поїхав з ПСВ.

Тепер вся увага була загострена на фіналі Кубка чемпіонів з лісабонською Бенфікою. Після нульової нічиї в ігровий час матч перейшов у серію пенальті. Куман забив перший гол у серії, а його команда перемогла 6:5, тим самим подарувавши ПСВ та всій країні історичний результат.

Куман на Євро’88

Другий момент припадає на Євро’88. На нього збірна Голландії, попри невдачі останніх років, їхала у чудовому настрої. На той час у їхній команді був володар Золотого м’яча Рууд Гулліт. У збірній Нідерландів також були представлені гравці з найкращих клубів Європи. Феномен Ван Бастена, Райкаарда, Гулліта та Кумана справляв надзвичайне враження на всю збірну.

Після важкого першого матчу проти збірної СРСР Лобановського (0:1), здебільшого складеної з гравців київського Динамо, Нідерланди зуміли впоратися з Англією (3:1) та Ірландією (1:0). Таким чином, нідерландці вийшли до півфіналу на господарів турніру збірну ФРН. В очікуванно важкому протистоянні вони знову перемогли, а Куман знову забив. Вихід у фінал «вирвав» легендарний Ван Бастен (2:1).

У фіналі турніру помаранчеві дали реванш збірній СРСР (2:0). Гол Марко ван Бастена в тому матчі досі є одним із найкращих в історії футболу. Це був ще один успішний розділ у кар’єрі Кумана. Він підняв над головою два найбажаніших трофеї Європи протягом одного місяця.

А потім була Барселона

Куман залишився у ПСВ ще на один рік, вигравши третій поспіль титул чемпіона Нідерландів та другий поспіль національний кубок. Роком пізніше, 1989-го, Йохан Кройф став збирати свою знамениту “Дрім-тім” у Барселоні, запросивши туди і Рональда Кумана. Нідерландець приєднався до каталонців та став партнером по команді для таких зірок як Хосе Марія Бакеро, Гільєрмо Амор та Гаррі Лінекер.

У першому сезоні Куман здобув перемогу у Кубку Іспанії, але було зрозуміло, що ця команда з Кройфом хотіла більшого. Враховуючи, що у стартовому складі кожної команди Ла Ліги могли грати лише три легіонери, Кройф розумів, що йому насамперед потрібно зміцнити лінію атаки. Він відпустив бразильського захисника Алоїзіо і привів у команду болгарського нападника Христо Стоїчкова. Такий поворот змінив перебіг історії клубу.

Наступний рік був набагато пліднішим. З ексцентричним, але блискучим Стоїчковим Барселона була найкращою атакувальною силою Європи. З легендарним “тотальним футболом”, заснованим на володінні м’ячем, вони перемогли у чемпіонаті Іспанії 1991-го, перервавши п’ятирічну гегемонію Реала.

Після невдачі на чемпіонаті світу-90 збірної Нідерландів, Куман досяг другої перемоги в головному європейському клубному турнірі в сезоні-1991/92. І це третій момент. Тоді змагання вже мало назву Ліга чемпіонів. Кройф інтегрував у гру Барселони нідерландську методику підготовки. Команда грала за формацією 3-4-3, а Куман виступав у центрі захисту, маючи свободу у підключеннях до атак. Це було одним із найкращих рішень Кройфа у його тренерській кар’єрі.

Куман чудово зігрався з Пепом Гвардіолою, який був опорником у тій “Дрім-тім”. Куман і Гвардіола були чи не найважливішими гравцями у грі Кройфа, оскільки відігравали величезну роль у побудові атак команди. Нідерландцю часто давали свободу рухатися вперед та розігрувати комбінації з партнерами. Куман та Гвардіола чудово доповнювали один одного.

У внутрішній першості “блаугранас” були у відмінній формі, досягнувши тих же успіхів, що й минулого сезону. Проте найбажанішим був трофей Ліги чемпіонів, Барса пройшла не простий відбірковий турнір, а у фіналі на неї чекала італійська Сампдорія.

На Уемблі перші 90 хвилин фіналу завершилися без голів. Однак у додатковий час, на 112-ій хвилині гри, Куман виконав штрафний удар, яким буквально пробив захист суперника. Усі проведені години тренувань у його кар’єрі, всі відпрацьовані стандарти звелися до цього єдиного моменту — моменту, коли він здобув для Барселони її перший трофей чемпіонів Європи. Дещо пізніше Куман зізнається, що цей гол став найважливішим у його кар’єрі.

Після тієї ночі на Уемблі Куман провів ще три роки в Барселоні, але жоден із них не зрівняється зі знаменитою кампанією 1991/92 рр. “Синьо-гранатові” у свою колекцію додали ще два титули чемпіонів Іспанії. Проте 1994-го у фіналі Ліги чемпіонів трапилася капітуляція перед Міланом (0:4), що обрушило шквал критики у бік Кройфа. Утім, для Кумана той сезон все ж таки став успішним, тому що він, із вісьмома (!) забитими голами, став одним з двох (разом із Вінтоном Руфером із бременського Вердера) найкращих бомбардирів турніру.

Завершення кар’єри

Пізніше Куман повернувся до Нідерландів, погодившись на перехід у Фейєнорд. Таким чином, Куман став одним із небагатьох гравців, який одягав футболку всіх трьох нідерландських грандів – Аякса, ПСВ та Фейєнорда.

1997-го Куман завершив ігрову кар’єру, залишивши по собі 685 матчів на професійному рівні, в яких він відзначився 239 голами. Це рекорд для захисника, який навряд чи хтось зможе побити найближчим часом. Крім безлічі забитих голів і великої кількості гольових передач, Рональд володів високим футбольним інтелектом, вміючи правильно читати гру.

Хоча більшість із нинішнього покоління любителів футболу знайома з Куманом, як із тренером, який, зокрема, зазнав невдачі у Барселоні, важливо пам’ятати, що у футбольному світі Куман спалахнув задовго до того, як сів на тренерську лаву.

Читайте також:
Петраков розповів, де і як збірна України буде готуватися до матчу з Шотландією

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопіллі сьогодні: статистика станом на 30 січня

Наступна стаття

На Чортківщині під час пожежі згоріли 700 тюків соломи (ФОТО)