Порту, Бенфіка та інші: хто є хто у чемпіонаті Португалії з футболу

Порту - Бенфіка

Португальське дербі: Порту – Бенфіка

Португалія має один з найконсервативніших чемпіонатів у Європі. За всю його понад 70-річну історію вигравати вдавалося лише п’яти клубам, причому двом з них – лише по разу.

Весь інший час домінують у чемпіонаті клуби «великої трійки» — Бенфіка, Порту і Спортинг. Причому Бенфіка не була в числі призерів лише за підсумком п’яти чемпіонатів, але першим чемпіоном стала не вона…

Історія

Уся історія португальського чемпіонату – це протистояння півмільйонної столиці Лісабона, який представляють два клуби Бенфіка і Спортинг, і у два рази меншого і другого за чисельністю портового міста країни, який представляє однойменний клуб Порту. На трьох вони виграли 85 чемпіонатів Португалії із 87-ми.

Найтитулованішим клубом є Бенфіка, яка здобула 37 чемпіонських титулів, а загалом не була в призерах лише за підсумками п’яти чемпіонатів: у 1942-43, 2001-02 і 2008 рр. В усіх інших чемпіонатах, починаючи з першого, у сезоні 1934/35, лісабонський гранд був у призерах.

Однак слід відзначити, що першим чемпіоном Португалії у 1935-ому став Порту, який загалом вигравав чемпіонат 29 разів. У числі ж призерів Порту фінішував 70 (!) разів. Відзначимо серію у 1990-их, протягом якої Порту виграв 8 чемпіонатів з 10-ти, а ще двічі був срібним призером.

Третьою силою чемпіонату Португалії є Спортинг, який був чемпіоном 19 разів, а медалі брав у 69-ти чемпіонатах. Спортинг – діючий чемпіон Португалії, щоправда першість він торік виграв вперше з 2002 року.

З інших клубів чемпіонами були лише двоє: Белененсеш – у 1946-ому (всього був призером 18 разів) і Боавішта – у 2001-ому (призер – 6 разів). По чотири рази медалі їздили до Сетубалу і Гімараїнша.

Сучасність

У нинішньому, 88-ому, сезоні чемпіонату Португалії грають 18 команд. Вони розігрують першість у два кола, тобто кожен клуб має зіграти з кожним двічі (вдома і на виїзді), а загалом – по 34 матчі. Система нарахування очків стандартна – за перемогу 3 пункти, за нічию – 1, за поразку – 0. Чемпіоном стає команда, яка набирає найбільше очків.

Нині зіграно вже 20 турів (чемпіонат закінчиться 15 травня), і впевнено лідирує Порту, який на 6 очків випереджає Спортинг. Бенфіка розташувалася третьою, але грає з великими перепадами, поступаючись давньому супернику з портового міста вже 12-ма очками.

Єврокубки

Бенфіка – один з найуспішніших клубів Кубка Чемпіонів, хоча виграла лише два трофеї. «Золота ера» цього клубу припала на 1960-ті, коли Бенфіка двічі поспіль, під керівництвом тренера Бели Гуттмана і з легендарним Еусебіо на полі, виграла Кубок чемпіонів. За легендою, після такого успіху Гуттман вимагав підвищення зарплати, а коли отримав відмову, то наклав своєрідне прокляття, наголосивши, що протягом 100 років Бенфіка не виграє жодного єврокубка.

З тих пір Бенфіка вісім (!) разів доходила до фіналів євротрофеїв (п’ять – у Кубку чемпіонів), і всі програла. Цікаво, що Гуттман (йому встановлено пам’ятник на клубному стадіоні) за кілька років повернувся до Бенфіки, але на «прокляття» це вже не вплинуло.

Однак повернемося до виступів португальців у Кубку чемпіонів і зауважимо, що Порту також двічі виграв Кубок чемпіонів. Вперше – у 1987-ому – коли у півфіналі двічі з рахунком 2:1 переміг київське Динамо, а у фіналі з таким же підсумком вирвав перемогу в Баварії. А другий раз – у 2004-ому – впевнено здолавши під керівництвом Жозе Моуріньо у фіналі Монако.

Кубок кубків португальські клуби здобули одного разу – Спортинг у 1964-ому. Порту в 1984-ому дійшов до фіналу, але програв Ювентусу.

Чотири клуби з Португалії доходили до фіналу Кубка УЄФА, але вигравав його тільки Порту, причому двічі – у 2003 і 2011 роках. Бенфіка, зі своїм прокляттям, тричі програла в фіналах, Спортинг і Брага – по одному разу.

Нині Португалія впевнено посідає 6 місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА, стабільно набираючи близько 10 балів за сезон. До зимово-весняної стадії плей-офф єврокубків дісталися 4 з 6-ти португальських клубів, і цьогоріч країна йде на рекорд, набравши вже 9,5 балів, хоча сезон у розпалі.

Така висока позиція в таблиці коефіцієнтів дає можливість Португалії виставити 6 клубів у єврокубках: три — у Лізі Чемпіонів (два – на груповому етапі, третій – через відбір), один – у Лізі Європи (груповий раунд) і ще два – в Лізі конференцій (один – з третього кваліфайн-раунда, інший – з другого).

Виступають португальці цьогоріч дуже вдало: чемпіон Спортинг посів 2 місце в групі Ліги Чемпіонів і пройшов до 1/8 фіналу, де, щоправда, зустрінеться з грізним Манчестер Сіті. Третій призер – Бенфіка – пройшла до Ліги Чемпіонів через два відбіркових раунди і також посіла в групі друге місце. В 1/8 фіналу вона зіграє з Аяксом. Порту посів третє місце в групі ЛЧ, перейшов до Ліги Європи, де в 1/16 фіналу 17 лютого зіграє проти Лаціо.

Брага у Лізі Європи посіла 2 місце в групі і зіграє в 1/16 фіналу, де зустрінеться з молдовським Шерифом. А ось два клуби в Лізі конференцій – Пасуш де Феррейра і Санта-Клара – влітку не подолали кваліфікації до групового етапу, дружно вилетівши в четвертому відбірковому раунді.

Наші у Португалії

Ми свідомо не включили до списку українських легіонерів вихованця луганської Зорі і київського Динамо Сергія Юрана. Нападник тривалий час просидів у дублі київського Динамо, отримавши важку травму в молодому віці. У 1991-ому, у віці 22 років, він нарешті став основним гравцем Динамо.

Того ж року Юран підписав контракт з лісабонською Бенфікою, а пізніше ще й перейшов до Порту, зігравши протягом 1991-95 рр. у Португалії 86 матчів (23 голи). Та після розвалу Радянського Союзу Юран так жодним чином і не ідентифікував себе з Україною, грав за збірну Росії, завершував кар’єру в московському Спартаку, а нині тренує хабаровський СКА.

Для українських футболістів Португалія майже Терра інкогніто. Рівень футболу тут досить високий, а зарплати все ж не йдуть у порівняння з європейською топ-4. Отож, абихто в чемпіонаті Португалії не закріпиться, а наші зірки місцевим клубам не завжди по кишені. За 30 років незалежності в елітному дивізіоні Португалії грали-грають лише 7 українців.

Хоча розпочалося все ще на початку 1990-их, коли молода зірка донецького Шахтаря 22-річний Сергій Щербаков підписав контракт зі Спортингом. Ця історія, на жаль, завершилася дуже сумно: Щербаков, граючи за Спортинг лише другий сезон, спочатку прийняв рішення виступати за збірну Росії, а потім потрапив у важку ДТП, через яку його паралізувало. З футболом, звісно, довелося завершити…

Інший українець з’явився у чемпіонаті Португалії у сезоні 1997/98 років. Молода «зірочка» харківського Металіста часів останніх чемпіонатів СРСР, а потім лідер Маккабі із Хайфи Сергій Кандауров перейшов до Бенфіки. Півзахиснику вдалося закріпитися у складі португальського гранда на чотири сезони, і нині він – рекордсмен чемпіонату Португалії серед українських гравців.

Третя цікава історія з українським слідом відбувається у Португалії нині. Мова про нападника збірної України Романа Яремчука, який грає за Бенфіку свій перший сезон. Тут все поки дуже мінливо і непередбачувано, але, сподіваємося, що найкращий футбол Романа в Португалії ще попереду.

Топ-7 українських легіонерів в елітному дивізіоні чемпіонату Португалії (проведені матчі і голи):

  1. Сергій Кандауров (Бенфіка – 1997-2001) – 67 матчів (12 голів).
  2. Сергій Щербаков (Спортинг– 1992-1993) – 25 (5).
  3. Роман Яремчук (Бенфіка – 2021/22) – 13 (6).
  4. Андрій Каряка (Бенфіка – 2005-07) – 11 (2).
  5. Сергій Ателькін (Боавішта – 1998/99) – 10 (3).
  6. Валерій Бондаренко (Гімарайнш – 2019-20) – 8 (0).
  7. Дмитро Ярчук (Ешторіл – 2016/17) – 7 (0).

Читайте також:
Екстракляса: хто є хто у чемпіонаті Польщі з футболу

Коментувати

Попередня стаття

На Зборівщині після зупинки поліцейськими п’яний водій “Волги” залишив авто і втікав у поля

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопіллі сьогодні: статистика станом на 7 лютого