Чемпіонат Шотландії з футболу: Глазго Рейнджерс, Селтік та їх конкуренти

Шотландське дербі: Селтік – Глазго Рейнджерс

Чемпіонат Шотландії – один з найдавніших у Європі, а багато її клубів мають навіть 150-річну історію.

Шотландія не самостійна країна, але, як виняток, усім трьом британським автономіям надана можливість створити власні футбольні асоціації. Клуби з Шотландії не є фаворитами єврокубкових турнірів, але часом можуть піднести сюрприз і неодноразово це робили.

Історія

Перший чемпіонат Шотландії відбувся в сезоні 1890/91 рр., а першим чемпіоном став Глазго Рейнджерс. Проте вже через сезон свій перший трофей виграв Селтік. І вся історія Шотландського футболу є переплетінням вічної боротьби цих двох грандів.

Нині у Глазго Рейнджерс 55 чемпіонств, і він діючий переможець першості, а у Селтіка 51, проте він виграв 9 з 10-ти попередніх чемпіонатів (заради справедливості зазначимо, що Глазго Рейнджерс у цей період заслали в четвертий дивізіон за борги, і він весь цей час відновлювався). Навряд чи в Європі знайдеться ще одне настільки запекле протистояння, де в обох учасників по 5 десятків трофеїв.

Показники усіх решти клубів чемпіонату Шотландії – не до порівняння. Найтитулованіші з них – Хартс і Абердин – виграли по чотири чемпіонати. Останнім чемпіоном не з «великої двійки» був саме Хартс, і ще у 2004-ому.

Сучасність

Нині в чемпіонаті Шотландії беруть участь 12 клубів. Починаючи з сезону 2000/01 у найвищому дивізіоні шотландського футболу виступає 12 клубів. З того часу там запровадили формат розділеного сезону. Це було зроблено для того, щоб зменшити кількість турів.

Сезон, який триває з серпня до травня, ділиться на два етапи. У ході першого етапу, кожен клуб грає по три гри проти кожного суперника – один раз вдома та двічі на виїзді або навпаки. Наприкінці першого етапу в активі кожного клубу по 33 зіграні матчі. На другому етапі ліга поділяється на групи по 6 команд у кожній. До першої входять перші шість команд у турнірній таблиці, до другої — решта. Кожен клуб грає ще п’ять матчів проти п’яти інших команд у групі. Очки, отримані на першому етапі за 33 матчі, переносяться на другий етап, але в ході другого етапу команди змагаються тільки в межах своїх груп. Усього зіграють 38 турів, а чемпіоном стає клуб, який набирає найбільше очок.

Відповідно до позиції асоціації у таблиці коефіцієнтів УЄФА на 2021 рік (14-те місце), клуб-чемпіон та срібний призер отримують право брати участь у Лізі чемпіонів, відповідно, з 3-го («шлях чемпіонів») та 2-го кваліфікаційного раундів; команда, що посіла 3-тє місце – з третього відбіркового раунду Ліги Європи; команди, що посіли 4-е та 5-е місця, братимуть участь у Лізі конференцій.

Нині в чемпіонаті Шотландії зіграно вже 31 тур. Лідирує Селтік, але лише трьома очками поступається йому Глазго. Інші команди програють лідерам 20 очок і більше.

Єврокубки

Протягом своєї історії шотландські клуби вигравали і Кубок чемпіонів, і Кубок кубків, а ось Кубок УЄФА (тепер Ліга Європи) виграти не вдалося, хоча тричі грали в фіналах.

У найпрестижнішому євротрофеї перемогти вдалося Селтіку у 1967 році, коли цей клуб переміг у фіналі Інтер – 2:1. Через три роки Селтік знову дійшов до фіналу, але з таким же рахунком поступився Феєноорду в додатковий час.

У Кубку кубків тріумфував Глазго Рейнджерс. Цей клуб правда спочатку двічі програвав фінали – у 1961 і 1967 роках. Однак у 1972-ому знову дійшов до вирішального матчу і там переміг московське Динамо – 3:2. Ще один трофей у 1983 році взяв Абердин, який у фіналі в додатковий час переміг Реал – 2:1.

У Кубку УЄФА (Лізі Європи) шотландські клуби тричі – Данді Юнайтед (1987 р.), Селтик (2003 р.) і Глазго Рейнджерс (2008 р.) доходили до фіналу, але постійно програвали.

Нині Шотландія зберігає 9 місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА, а за цей сезон  набрала не так багато – 6,5 балів. До зимово-весняної стадії плей-офф єврокубків дісталися 2 з 5-ти шотландських клубів.

Позиція в таблиці коефіцієнтів дала можливість Шотландії цього сезону виставити 5 клубів у єврокубках: два — у Лізі Чемпіонів (обидва – через відбір), один – у Лізі Європи (відбір) і ще два – в Лізі конференцій (також через відбір).

Чемпіон Глазго Рейнджерс не пройшов до Ліги Чемпіонів, але подолав відбір до Ліги Європи, де посів друге місце в групі. І тепер уже вийшов в ¼ фіналу цього турніру, де зустрінеться із португальською “Брагою”.

Селтик також вибув з Ліги Чемпіонів, але вийшов до групи Ліги Європи. Там шотландський клуб посів третє місце і перейшов до 1/16 Ліги конференцій. На цьому етапі Селтик припинив боротьбу, поступившись за сумою двох матчів норвезькому Буде Глімту.

Решта шотландський клубів – Сент-Джонстон, Хіберніан і Абердин – вибули ще влітку. Як бачимо, шотландська ситуація дуже схожа на українську, де коефіцієнт країни формують виступи двох грандів.

Наші в Шотландії

До Шотландії футболісти з України доходять рідко, хоча троє легендарних українців там таки грали. Мова про події 25-30 річної давнини і футболістів київського Динамо Олексія Михайличенко, Олега Кузнецова і Олега Саленка. Михайличенко взагалі зіграв там 5 сезонів і завершив кар’єру у 33 роки. Проте найкращим все ж вийшов перший з них – 27 матчів і 10 голів.

З сучасних гравців, нагадаємо, в Шотландії грав Мар’ян Швед, але в сезоні 2019/20 рр. він зіграв за Селтик лише один матч, після чого перейшов до Мехелена.

Топ-3 українських легіонерів в елітному дивізіоні чемпіонату Шотландії (проведені матчі і голи):

  1. Олексій Михайличенко (Глазго Рейнджерс – 1991-1996) – 110 матчі (22 голи).
  2. Олег Кузнецов (Глазго Рейнджерс – 1990-1994) – 35 матчів (1 гол).
  3. Олег Саленко (Глазго Рейнджерс– 1995/96) – 16 (7).

Читайте також:
Північна Македонія створила сенсацію: Італія не поїде на чемпіонат світу

Коментувати

Попередня стаття

На Підгаєччині у п’яного водія вилучили автомобіль “Рено Кенго”

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 28 березня (ВІДЕО)