Уже цього тижня уряд може скасувати “червоні зони” та практику зонування країни

Під час селекторної наради мір Тернополя Сергій Надал запропонував міністру охорони здоров’я припинити ділити Україну на зони.

14 вересня відбулася селекторна онлайн-нарада за участі міністра охорони здоров’я України Максима Степанова та міських голів українських міст.

Під час наради міський голова Тернополя Сергій Надал поставив перед міністром свої вимоги, які дозволять перейти від імітації та політичних шоу, до реальної боротьби з епідемією.

Пропозиції мера Тернополя (які підтримали міські голови інших міст України):

  1. Зупинити маніпуляції з результатами тестів на коронавірус. 

Склалася критична ситуація, коли обласний лабораторний центр притримує результати аналізів на коронавірус. Окремі тернополяни до 6 днів чекають на результат тестів. Хоча саме за кошти міського бюджету Тернополя, було придбаний апарат для виявлення вірусу COVID-19 та інше необхідне обладнання.

Більше того, стало відомо, що результати тестів свідомо притримують, щоб маніпулювати. Тести притримують, а згодом перед засіданням Державної комісії, свідомо оприлюднюють дані за кілька днів. Таким чином, місто заганяється у «червону зону», хоча реальні цифри не відповідають рівню «червоної зони».

Це безглуздя треба зупинити. Тернополяни мають оперативно отримувати результати тестів. Вони не повинні бути заручниками політичної боротьби уряду з Тернополем.

  1. Скасувати «червону зону».

Міністерство охорони здоров’я має скасувати «червону зону» й загалом відійти від практики зонування України. Питання боротьби з коронавірусом – це не лише охорона здоров’я, це й економіка. Люди мають працювати, отримувати зарплату. Транспорт має їздити. Діти мають вчитися у школах. Звичайно, боротися з епідемію треба. Заборонити нічні клуби, дискотеки, застілля з великою кількістю гостей в одному приміщенні, масові збори, де не дотримуються правил безпеки. Але економіка має функціонувати. Не можна вбивати міста.

  1. Виплатити обіцяні президентом 300% доплати медикам

Незмінною залишається ситуація з виплатою медикам, які борються з коронавірусом, доплат до зарплати у розмірі 300%. Ці кошти обіцяв медикам президент і вони мають надходити з центрального бюджету. Станом на сьогодні такі виплати або не надходять, або надходять зі запізненням. Медики Тернополя отримують регулярно та вчасно лише доплати з міського бюджету.

  1. Гроші з Національного коронавірусного фонду мають йти на боротьбу з вірусом, а не на піар

Сьогодні Національний коронавірусний фонд майже пустий. Гроші з нього пішли не на боротьбу з епідемією, а на будівництво доріг, інші будівництва, які активно використовують зараз для піару партії влади. Неприпустимо, коли весь фінансовий тягар на забезпечення роботи лікарень лежить на плечах міської влади та благодійників, чиновники перерізають «червону стрічку» на черговій будові, яка ведеться за коронавірусні гроші.

  1. Створення Тернопільської обласної інфекційної лікарні. 

Тернопільська область досі залишається єдиною областю України, де не має обласної інфекційної лікарні. Міські лікарні не мають можливість забезпечити лікування хворих на інфекційні лікарні з усієї області. Тернопільщина має нарешті позбутися клейма – «єдина область без обласної інфекційної лікарні».

Реакція міністра Степанова

За словами міського голови Тернополя Сергія Надала, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, визнав вірною аргументацією представників місцевого самоврядування. Вже у четвер 17 вересня на засіданні уряду можуть скасувати «червону зону» та взагалі практику зонування України.

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині завідувач сільського клубу за проведення дискотеки отримав карантинний штраф

Наступна стаття

На Тернопільщині порахували безробітних і жахнулися – ріст 50%