П’яний водій відмовився від проходження тесту на алкоголь, бо боявся коронавірусу. Що вирішив суд

У Тернополі водій легкового автомобіля відмовився від проходження тесту на алкоголь, мотивуючи це складною епідеміологічною ситуацією.

Випадок трапився 24 жовтня 2020 року у Тернополі на вулиці 15 Квітня. Ввечері, близько 23.15, працівники патрульної поліції зупинили автомобіль “Kia Magentis”.

Як зазначається у матеріалах справи, водій перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння – різкий запах алкоголю з рота, порушена координація рухів тощо.

Водій відмовився від проходження тесту на алкоголь на місці зупинки із застосуванням технічного приладу “Драгер Алкотест 7510”. Поїхали у медичний заклад, але згодом і там водій “Kia Magentis” у присутності двох свідків теж відмовився від проходження огляду на стан сп’яніння.

Отож, на нього склали адміністративний протокол за ч. 1. ст. 130 Кодексу України про Адміністративні порушення (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Під час судового засідання водій своєї вини у вчиненому порушенні не визнав. Пояснив, що він не захотів проходити огляд на стан сп’яніння за допомогою газоаналізатора на місці зупинки автомобіля через складну епідеміологічну ситуацію.

Так само з тієї ж причини відмовився проходити огляд за допомогою газоаналізатора у медичному закладі. Втім, водій зазначив, що він бажав пройти огляд на стан алкогольного сп`яніння шляхом забору у нього крові у медичному закладі.

Але лікар проігнорував це прохання, тому водій разом зі своїм адвокатом просили закрити справу у зв’язку з відсутністю складу порушення, адже, на їхню думку, була порушена процедура медичного огляду.

Також у адвоката були зауваження і щодо сертифікації приладу, за допомогою якого водієві пропонувалося пройти тест на місці зупинки.

На судове засідання прийшла і працівниця патрульної поліції, яка складала протокол на водія. У суді вона підтвердила усю інформацію, викладену в адміністративному протоколі, а також запевнила, що стосовно водія не приймалося ніяких рішень щодо його затримання – його лише повідомили про заборону сідати за кермо автомобіля.

Дослідивши матеріали справи, суд відкинув твердження водія та його захисника про відмову в огляді на стан сп’яніння шляхом здачі аналізу крові.

Справа в тому, що законодавством передбачена методологія огляд на стані сп’яніння і в даному випадку лікар її дотримався.

А лабораторна діагностика (забір аналізу крові) проводиться лише в окремих випадках з метою уточнення наявних речовин впливу на організм.

Тож судом встановлено, що лікарем у медичному закладі було запропоновано пройти огляд з метою визначення стану алкогольного сп`яніння з урахуванням вимог Інструкції, що підтверджено даними відеозапису з нагрудних камер працівників поліції.

За таких обставин суддя вирішив, що у діях водія наявні ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Водій, хоч і заперечував свою провину, але підготував собі і запасний варіант для уникнення покарання.

На адресу суду надійшло клопотання Тернопільського обласного округу Всеукраїнської громадської організації “Соборне Гетьманське Козацтво” про передачу матеріалів справи на розгляд зазначеної громадської організації, оскільки водій в судовому засіданні вини у вчиненні інкримінованого йому правопорушення не визнав, вважає, що адміністративного проступку він не скоював.

Законодавством передбачено таке, що замість призначення штрафу за нетверезе водіння суд передає справу на розгляд трудового колективу чи громадської організації.

Втім, у цій ситуації суддя Тернопільського міськрайонного суду Ромазан В. В. відмовив “Соборному Гетьманському Козацтво” у клопотанні.

22 січня суддя постановив визнати водія автомобіля “Kia Magentis” винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та накласти на нього адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

ОЛЕНА РОМАНЮК

Читайте також:
Так просто: на Тернопільщині п’яний водій скоїв ДТП і суд не встиг його оштрафувати

Коментувати

Попередня стаття

Посадовий оклад вчителя без категорії з 1 січня 2021 року становить 4 859 гривень

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 28 січня