Потрапила в яму: суд покарав водійку “Фіату”, яка поблизу Чорткова скоїла страшне ДТП

Чортківський районний суд нещодавно призначив покарання для водійки мікроавтобуса “Фіат Скудо”, яка скоїла дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими.

Нагадаємо, 5 червня минулого року, жінка-водій, перебуваючи за кермом автомобіля “Фіат Скудо”, поблизу Чорткова допустила перекидання транспортного засобу. Як видно з фото, зроблених з місця подія, автомобіль злетів у кювет, а потім із високого насипу скотився у поле та перекинувся. На момент аварії у салоні окрім водійки перебували четверо пасажирів віком 19-21 рік.

Один з пасажирів отримав тяжкі тілесні ушкодження, іще один – ушкодження середньої тяжкості.

Відтак, дії кермувальниці кваліфікували за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України (вчинення ДТП, внаслідок якого заподіяно смерть потерпілого або завдано тяжкі тілесні ушкодження).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 8 років з позбавленням права керувати транспортними засобами або без такого.

Як вбачається із матеріалів судової справи, водійка “Фіату” на швидкості потрапила переднім правим колесом у глибоку вибоїну. У результаті цього автомобіль втратив стійкість, і далі злетів на узбіччя та потім перекинувся у кюветі.

Втім, яма на дорозі не стала приводом для звільнення жінки від відповідальності. Відповідно до висновків експертиз, в автомобілі було виявлено невідповідність стану коліс та шин, яка полягає у тому, що на задню вісь транспортного засобу встановлено шини різних розмірів, різних моделей з різним малюнком протектора.

Відтак, у висновках зазначається, що якби шини були в порядку, то автомобіль при такому потраплянні у вибоїну принаймні втримався б на дорозі.

Іще один нюанс – це швидкість. Зазначається, що якби водій рухалася зі швидкістю 60 км/год, то таких наслідків не було б.

Також зазначається, що у водія була можливість завчасно виявити яму і знизити швидкість.

У судовому засіданні водійка свою провину визнала, щиро розкаялася у вчиненому та повідомила, що потерпілим відшкодувала збитки у повному обсязі. Також просила суворо її не карати та не позбавляти прав керування.

Потерпілі у свою чергу заявили, що претензій до кермувальниці не мають та просили її суворо не  карати.

Дослідивши матеріали справи, суд ухвалив визнати водійку “Фіат Скудо” у вчиненні порушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України та призначив їй покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 1 рік.

На підставі ст.75 КК України суд звільнив водійку від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Читайте також:
Суд призначив покарання для водія автобуса, який у Чорткові в’їхав у житловий будинок

Коментувати

Попередня стаття

У Ланівцях водій “дев’ятки” за нетверезу їзду отримав 20400 гривень штрафу

Наступна стаття

На Тернопільщині хворих із віддалених сіл доставлятимуть у лікарні гелікоптерами (ФОТО)