На Теребовлянщині п’яний водій мотоблоку таки отримав 34000 гривень штрафу

село Надрічне

Перехрестя у селі Надрічне

У Теребовлі суд розглядав одразу дві справи про притягнення до відповідальності одного і того ж  водія мотоблоку за п’яну їзду.  В одному випадку закрив провадження, а в іншому – таки дав 34 тисяч гривень штрафу.

У селі Надрічне Теребовлянського району чоловік двічі за тиждень попався за кермом мотоблоку у стані алкогольного сп’яніння – 17 квітня та 24 квітня.

В обох випадках на порушника склали адмінпротоколи за ч. 2 ст. 130 КУпАП (повторне впродовж року керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У листопаді минулого року цей чоловік за нетверезе водіння та скоєння ДТП і втечу з місця автопригоди уже був покараний штрафом у розмірі 10200 грн.

Обидві справи про квітневі подвиги цього водія розглядали у суді 29 червня

Зокрема, як йдеться у першій  постанові Теребовлянського райсуду, працівником відділення поліції у Теребовлі 17 квітня 2021 складено протокол на Віталія М. за ч.2 ст. 130 КУпАП за керування мотоблоком з причепом “KENTAVR” з явними ознаками алкогольного сп’яніння у селі Надрічне. Від проходження огляду на стан сп’яніння відмовився.

На суд фігурант справи не з’явився і про причину неявки не повідомив.

Суд, проаналізувавши матеріали справи, прийшов до висновку про відсутність в діях водія мотоблока складу адміністративного правопорушення. Зокрема, сумніви  у суду викликало те, що на відео з камер поліцейських фігурував мотоблок,  а у відділенні поліції було зареєстровано дзвінок від небайдужих громадян про нетверезе керування фігурантом справи трактором по селу.

Відтак суд сказав, що адмінпротокол за своєю правовою природою не є самостійним беззаперечним доказом, а обставини викладені в ньому повинні бути перевірені за допомогою інших доказів, які б підтверджували вину особи, яка притягується до адміністративної відповідальності і не викликали сумнівів.Тому постановив закрити провадження щодо Віталія М. у адмінсправі за ч.2 ст. 130 КУпАП у зв’язку з відсутністю в його діях складу адмінправопорушення.

Але це було рішення по першому адмінпротоколу.

Того ж дня суд розглядав справу про керування Віталієм М. у нетверезому стані 24 квітня 2021 у селі Надрічне. Як  зазначено в цій постанові,  від огляду на стан сп’яніння знову ж таки він відмовився, на суд не з’явився і про причини неявки не повідомив.

Втім цього разу суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини чоловіка зібраними доказами. Зокрема, йдеться про дані адмінпротоколу, пояснення свідків, рапорт поліцейського і копію постанови від 25 листопада 2020 року про визнання Віталія М. винним у вчиненні адміністративного правопорушення за ст. 124, 122 – 4, ч. 1 ст. 130 КУпАП та піддання адміністративному стягненню у виді штрафу в дохід держави в розмірі 10200  з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

Відтак, Теребовлянський районний суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні правопорушення за ч.2 ст. 130 КУпАП і присудив йому 34000 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на три роки.

Наразі ні одна з постанов не набрала законної сили. Їх можуть оскаржувати протягом 10 днів з дня винесення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
На Теребовлянщині суд вирішив, що мотоблок – не транспортний засіб, можна їхати п’яним

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі з 9 липня повністю перекриють частину вулиці Микулинецької

Наступна стаття

На Бережанщині зіткнулися “Шевроле” і “Жигулі”. Двох жінок травмовано