Одному за п’янку, другому – за хабар: у Бучачі водій та його пасажир отримали по 17000 гривень штрафу

штраф

Водія автомобіля притягнули до відповідальності за нетверезу їзду, а його пасажира – за спробу підкупити поліцейських.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 24 вересня цього року у селі Підзамочок, що поблизу Бучача. Ввечері, близько 23.45, працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 21099”, який порушував правила дорожнього руху.

Під час спілкування у водія ВАЗу були помітні ознаки алкогольного сп’яніння. Тому поліцейські запропонували йому пройти огляд за допомогою алкотестеру на місці зупинки. Чоловік погодився.
Результат виявився позитивний – 1,62 проміле, що у 8 разів вище допустимої норми і вважається середнім ступенем алкогольного сп’яніння.

Поліцейські почали на порушника складати адміністративний протокол і тут пасажир ВАЗу запропонував їм 200 доларів за не притягнення свого товариша до відповідальності.

Правоохоронці відмовилися від грошей, однак пасажир ще раз запропонував. Після цього поліцейський зі свого мобільного зателефонував на лінію “102” і повідомив про даний факт.

Далі на місце події прибула ще й слідчо-оперативна група.

На водія ВАЗу склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння). А щодо пасажира відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 369 ККУ (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Спочатку Бучацький районний суд розглянув адміністративну справу щодо водія автомобіля. Обвинувачений своєї провини не визнав. Його адвокат заявив, що адміністративний протокол складений працівниками поліції з численними порушенням, а докази є недостатніми. Мовляв, взагалі того вечора за кермом була інша особа – а саме той чоловік, що фігурує в історії як пасажир. Поліцейські начебто не розібралися у ситуації і склали протокол на власника авто, який якраз того вечора був п’яним.

Знайшовся для цього випадку і свідок. Товариш водія у суді запевнив, що насправді він був не пасажиром, а керував автомобілем.

Тобто класика жанру, такі історії вже проходили сотні разів. Але у Бучацькому суді такий номер не пройшов.

Відтворений у судовому засіданні відеозапис підтвердив, що за кермом перебувала саме та особа, на яку склали адмінпротокол. Та й зрештою, суддя звернув увагу і на те, що свідок, він же пасажир, фігурує у кримінальному провадження про надання хабара. Тобто навіщо давав гроші за товариша, якщо той не був за кермом?..

Відтак, дослідивши матеріали справи, Бучацький районний суд, 12 листопада, постановив водія автомобіля “ВАЗ 21099” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік. Термін апеляційного оскарження уже минув і постанова набрала законної сили.

А 15 листопада Бучацький районний суд розглянув кримінальну справу щодо пасажира. У таких випадках зазвичай з доказовою базою усе гаразд і варіантів для ухилення від відповідальності у порушників небагато.

Отож, обвинувачений свою провину у скоєнні кримінального порушення визнав та уклав відповідну угоду з прокурором. Суд затвердив цю угоду, визнав пасажира винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 369 ККУ, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень.

Отож, у підсумку нетвереза вечірня поїздка завершилася штрафом у розмірі 17000 грн для водія і штрафом у такому ж розмірі для пасажира, який намагався відкупити свого товариша.

Олесь ДОНЧАК

Читайте також по цій темі:
На Бучаччині пасажир давав патрульним 200 доларів хабаря – хотів “відкупити” п’яного друга

Коментувати

Попередня стаття

На Підгаєччині за 9,7 млн. грн продовжать ремонтувати дорогу до Мужилова

Наступна стаття

Фермерське господарство “ГАДЗ” розпочало виготовлення органічних пюре та соків