У Бережанах п’яний водій і пасажир після зупинки поліцією “помінялися місцями”. Чи повірив їм суд?

алкотестер, драгер

Бережанський районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 27 липня цього року у місті Бережани. Близько першої години ночі на вулиці Чорновола поліцейські зупинили водія автомобіля “Шкода Октавіа”, який порушував правила дорожнього руху – кермувальник здійснив поворот праворуч з крайньої лівої смуги.

Під час спілкування правоохоронці помітили у водія явні ознаки алкогольного сп’яніння і відповідно запропонували йому пройти огляд на стан сп’яніння на місці зупинки. Чоловік відмовився. І згодом також відмовився від проходження огляду у найближчому медичному закладі.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судовому засіданні водій “Шкоди” своєї провини не визнав, пояснив, що автомобілем тієї ночі не керував і тому просив закрити провадження у справі. Теж саме просив і адвокат водія.

Більш вичерпні пояснення надав чоловік, який сидів на передньому пасажирському сидінні, він же – власник автомобіля “Шкода Октавіа”.

Так ось власник “Шкоди” розповів, що тієї ночі сам керував автомобілем. Заїхав на заправку. Там заправив і авто, і себе – випив трохи пива.

Далі власник авто розповів, що незадовго після виїзду з заправки, автомобіль працівників поліції подав сигнал про зупинку. Чоловік виконав вимогу і, оскільки перед цим вживав алкоголь, то відразу ж після зупинки помінявся зі своїм товаришем місцями.

Тобто власник авто каже, що він був за кермом і пересів на переднє пасажирське сидіння. А його товариш був пасажиром і пересів на місце водія та згодом несправедливо отримав протокол за нетверезу їзду. Чоловік розповів у суді, що вони таку “рокіровочку” зуміли провернути за 20 секунд.

Втім, переглянувши відеозапис з нагрудних камер поліцейських, суддя засумнівався у тому, що чоловіки за 20 секунд встигли помінятися місцями.

Окрім того, власник авто не зміг пояснити чому його товариш, який пересів на місце водія, відмовився пройти огляд на стан сп’яніння.

Таким чином стандартна відмазка про те, що водій і пасажир помінялися місцями у Бережанах не спрацювала.

Дослідивши матеріали справи, Бережанський районний суд постановив водія автомобіля “Шкода Октавіа” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, і призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Строки апеляційного оскарження уже минули і 13 грудня постанова судді набрала законної сили.

Олесь ДОНЧАК

Читайте також:
У Бережанах спіймали п’яного водія-емігранта, але не змогли його покарати, бо він забув рідну мову

Коментувати

Попередня стаття

Capital: брокерская поддержка по всему миру

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопіллі сьогодні: статистика станом на 23 грудня