У Кременці судили водія вантажівки, який важко травмував пенсіонерку

ДТП

Умовний термін з позбавленням права керування на два роки присудили водію вантажівки, що збила у Кременці пенсіонерку.

Аварія трапилась поза межами пішохідного переходу. Жінка отримала тяжкі травми.

Про це йдеться у вироку Кременецького райсуду від 13 грудня 2021 року.Фігурант справи – уродженець смт. Білогір’я Білогірського району Хмельницької області, одружений, з середньою-спеціальною освітою, пенсіонер.

Як вбачається із обвинувального акту, 2 грудня 2020 року близько 11.40 обвинувачений керував  «Вольво ФШ 12», рухаючись по вул. Симона Петлюри  в сторону вул. Дубенської із швидкістю 55-64 км/год при дозволеній не більше 50 км/год. Автівка була без пасажирів, але з вантажем – 10451 кг продуктів харчування. На зупинці громадського транспорту, розташованої навпроти будинку №18 вул. Симона Петлюри, стояв автобус.

З нього вийшла жінка і почала переходити дорогу поза межами нерегульованого пішохідного переходу. Коли вона вже рухалась зустрічною для вантажівки смугою, то й вантажівка виїхала на цю смугу та збила її. Цього б, як пише у матеріалах, можна було б уникнути, якби водій зберіг прямолінійний рух. У результаті зіткнення жінка отримала тяжкі травми.

Дії водія вантажівки були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК. У суді він вину визнав частково. Сказав, що рухався із швидкістю до 50 км/год, без перевищення в межах населеного пункту, як це зазначено в обвинувальному акті. Розповів, що почав гальмувати та виїхав на зустрічну смугу, щоб уникнути наїзду на інших пішоходів, які також вийшли із-за автобуса на проїзну частину.

Причиною ДТП назвав дії пішохода, яка переходила проїзну частину у невстановленому для цього місці,але погодився з тим, що не повинен був змінювати напрямок руху ліворуч з виїздом на зустрічну смугу руху. Також зазначив, що в міру своїх можливостей оплатив лікування потерпілої. Просив врахувати його стан здоров’я та суворо не карати.

Внук потерпілої розповів, що власник “фури” дав на лікування 38000 грн. Та попросив призначити для водія “фури” найсуворіше покарання.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винним у вчиненні вищезгаданого злочину та присудив чотири роки тюрми з позбавленням права керування на два роки. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання та призначив три роки іспитового строку.

Він врахував як дії обвинуваченого, так і дії потерпілої. Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
У Кременці не змогли покарати водія, який під час огляду у лікарні виявився вдвічі п’янішим, ніж на місці зупинки

Коментувати

Попередня стаття

У Шумську чоловік викрав мопед у працівниці кафе і не вибачився перед нею навіть у суді

Наступна стаття

У Борщеві п’яний водій вантажівки DAF в’їхав у стіну шкільного приміщення