Тернопіль туристичний: історія міста у радіусі сотні метрів. Частина 4 (ФОТО)

Мандрівка Тернополем продовжується. Ми вже побували біля ставу з усіма його окрасами, відвідали катедру й Алею зірок, стали свідками «Випадкової зустрічі».

Власне від останньої, ставши обличчям до вулиці Руської, можна побачити знаменитий ЦУМ (центральний універмаг). Колись найбільший в області торгівельний заклад сьогодні – відносно невеличка місцина для продажів та розваг. Будували споруду впродовж 1957-59-х років. Відтоді будівля зазнала лише незначних ремонтів.

До слова, ЦУМ зведений на мурах кількавікового католицького костелу, який у свій час зруйнувала радянська влада.

ЦУМ, Тернопіль

Не доходячи до універмагу, в кількох метрах від «Випадкової зустрічі» розташований пам’ятник Соломії Крушельницькій. Це – перший в Україні постамент виконавиці у повний зріст.

Офіційне відкриття пам’ятника з граніту та бронзи відбулося 22 серпня 2010 року. Заввишки робота 3,8 метра, вага – 3,5 т.

Авторами проєкту стали скульптори брати Андрій та Володимир Сухорські, Володимир Стасюк, архітектор Ізабелля Ткачук, а також Анатолій Водоп’ян та Данило Чепіль.

пам'ятник Соломії Крушельницькій у Тернополі

Зазначу, ідея створити пам’ятник з’явилася ще 1989 року. Тоді навіть біля Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької заклали перший камінь. Через брак фінансування роботи призупинили. Збір коштів відновили лише у 2004-му з благодійного концерту.

Якщо стати спиною до ЦУМу, слід перейти невеличку дорогу з бруківки справа й пройти кілька метрів прямо. Справа з’явиться Український дім «Перемога». Культурно-мистецький заклад, перший та найбільший кінотеатр Тернополя. До слова, сьогодні – це єдиний кінотеатр Файного.

кінотеатр Перемога

Будівлю звели на руїнах житлового приміщення. Відома лише дата завершення будівництва – 1950-й рік.

Сьогодні тут проводять виставки, культурно-мистецькі зустрічі та фестивалі, показують кіно. У закладі навіть проводять невеликі концерти (через обмежену кількість місць).

Виходимо з «Перемоги», крокуємо праворуч повз паби та кафе. Через кілька метрів – культурне серце Файного – драмтеатр. Офіційна назва: Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т. Г. Шевченка.

Тернопільський драмтеатр

Про величну споруду із кількома колонами можна говорити днями. Сам театр заснований 8 грудня 1930 року, однак наразі знаходиться у приміщенні, зведеному 1957-го. Архітекторами проєкту були Дмитро Чорновіл, В. Новиков та І. Михайленко.

Загалом театр має основну глядацьку залу на 596 місць та «малу сцену», здатну прийняти 80 осіб. Останню спорудили 1987-го.

Сьогодні театр перебуває на ремонті. Попри це, якщо не буде посилення карантину, відкриття сезону вже планують у вересні.

Загалом кілька разів на тиждень глядачам пропонують різні вистави. Орієнтовна вартість квитка – від 70 гривень.

Христина Слота,
фото, відео з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

У чортківського колекціонера викрали 20 раритетних підсвічників

Наступна стаття

Минулої доби на Тернопільщині виявлено 43 випадки зараження коронавірусом, одна людина померла