Сергій Надал: Науковці фактами та документами зруйнували російські міфи про Романа Шухевича

Російські історичні “фейки” про український національно-визвольний рух досі використовують для війни проти України

Головне. За допомогою фактів, історичних документів науковці, представники єврейської громади України та українські дипломати спростовували міфи радянської пропаганди щодо діяльності національного підпілля та Головного командира УПА Романа Шухевича під час Другої світової війни.

Зокрема, спростовано поширений пропагандистський штамп про участь національного підпілля у єврейських погромах, а історичну брехню названо головною зброєю російського агресора у війні проти України та дружніх до неї держав.

Що відбулося. У Тернополі 16 квітня завершила роботу Міжнародна історична конференція “Український визвольний рух періоду другої світової війни: пам’ять VS пропаганда”. Конференцію організували на базі Тернопільського національного педагогічного Університету ім. Володимира Гнатюка з ініціативи міського голови Тернополя Сергія Надала та посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука.

Виступаючи перед учасниками, міський голова Тернополя Сергій Надал підкреслив — історична брехня досі залишається головним інструментом московської пропаганди у інформаційній війні проти України та її союзників. Це зокрема стосується зокрема життя та боротьби головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Дослівно. “Українську історію переписували століттями. Наші вороги прагнули знищити українську націю не лише фізично, а викрасти нашу історію, сплюндрувати подвиги героїв. Деякі наші західні сусіди, на жаль, досі вірять у ці історичні фейки. Ми просто зобов’язані доводити правду на основі документів. Кожен народ має право шанувати своїх героїв. Історією мають займатися науковці. Майбутнє не може бути заручником пропагандистської брехні. І я пишаюся результатами роботи нашої конференції. Науковці фактами та документами зруйнували російські фейки про Романа Шухевича”, – сказав Сергій Надал.

Про що говорили? Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук нагадав – ідея проведення конференції виникла у діалозі з міським головою Тернополя після перейменування центрального стадіону міста на честь головнокомандувача УПА на честь Романа Шухевича, що викликало не зовсім адекватну реакцію з боку окремих представників міжнародної спільноти.  Євген Корнійчук наголосив, що “…будь-які історичні факти треба сприймати з багатьох вимірів, а не з радянських чи антиукраїнських тверджень”. Посол також зауважив, що Україна друга за кількістю “праведників світу”, – людей, які рятували євреїв від Голокосту під час Другої світової війни.

Керівник державного архіву Тернопільської області Федір Полянський вважає, що треба обережно ставитися до документів радянської окупаційної адміністрації щодо національно-визвольного руху, бо багато з них були сфальсифіковані.

Подібної позиції дотримується декан історичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Іван Патриляк та заступник директора Інституту національної пам’яті Володимир Теліщак. Науковці переконані — брехливі історичні міфи створювалися свідомо з метою дискредитації борців за Незалежність України.

Український учений, учасник Російсько-української війни на Сході України, майор Збройних сил України, представник єврейської громади України Павло Хазан заявив, що немає доведених фактів, що Шухевич чинив злочини проти людяності. “Я в цьому бачу політичне замовлення нашого ворога. Сучасні воїни рівняються на тих героїв, які були в минулому. Які воювали і з німецькою і з комуністичною армією”, – сказав Павло Хазан.

Український військовий історик, викладач, завідувач сектору воєнно-історичної політики Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України, Василь Павлов зауважив, що немає документальних доказів про воєнні злочини та злочини проти людяності підрозділів, якими керував Роман Шухевич.

Історик зокрема відзначив, що таких звинувачень немає навіть у так званій “справі Оберландера”. Нагадаємо, у 1966 році прокуратура Німеччини на прохання уряду Польщі провела слідство у справі вбивства польських громадян у Львові у 1941 році. Суд довів непричетність батальйону “Нахтігаль”, яким керував Роман Шухевич, до антипольських та антиєврейських погромів у Львові у 1941 році. Саме факт “українців погромників” у Львові найчастіше використовує сучасна російська пропаганда для звинувачень Шухевича.

Що було раніше?

  • 5 березня сесією Тернопільської міської ради прийнято рішення про присвоєння назви міському стадіону “Тернопільський міський стадіон імені Романа Шухевича”.
  • Рішення міської ради спровокувало бурхливе обговорення, яке вийшло за межі України. Міського голову Тернополя за таке рішення критикували офіційні посадові особи Ізраїлю та Польщі.
  • Сергій Надал у свою чергу спільно з послом України в Ізраїлі Євгеном Корнійчуком ініціював проведення у Тернополі міжнародної наукової конференції, котра покликана спростувати міфи про національно-визвольний рух.
  • “Я твердо переконаний — історією мають займатися науковці. Історія не повинна стояти на перешкоді майбутньому. Кожен народ має право шанувати своїх героїв. Бо без Джорджа Вашингтона не було б США. Без Юзефа Пілсудського не було б сучасної Польщі. А без Романа Шухевича — не було б України”, – заявив тоді Сергій Надал.

Коментувати

Попередня стаття

Популяризация Dota 2 по всему игровому миру

Наступна стаття

У Чортківській тюрмі викрили “смотрящого”, який поширював наркотики і ділив “общак” (ВІДЕО)