Чоловік з Гусятинщини у Тернополі вчинив два пограбування і отримав 11 років тюрми

наручники

11 років тюрми з конфіскацією майна присудили у Тернополі чоловіку, обвинуваченому у розбої. Щоправда, він  вину не визнав, а справу назвав сфальсифікованою поліцією.

Про це йдеться у вироку Тернопільського міськрайонного суду від 18 листопада 2021 року. Фігурант справи – уродженець села Паївка Гусятинського району, безробітний, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, тричі судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, 14 січня 2020 року близько 16.50 у дворі будинку №12 на вул. Хмельницького напав на жінку, закрив рот, стиснув шию, внаслідок чого вона знепритомніла. Тоді вирвав з її рук сумку із гаманцем, у якому було 3200 грн. Загалом, завдав їй збитків на 3450 грн.

Того ж дня, близько 18.30, увірвався у  незачинене помешкання на вул. Галицькій, кілька разів вдарив подружжя та вирвав у них телефони, завдавши збитків на 545, 25 грн. Окрім того, в одній із кімнат знайшов ножиці, якими залякував потерпілих, вимагаючи дати йому гроші. Втім далі зрозумів, що грошей в людей таки нема і покинув приміщення.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2, ч.3 ст. 187 КК, тобто напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій), вчинений особою, яка раніше вчинила розбій  та напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із погрозою застосування насильства, небезпечного для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу (розбій), поєднаний із проникненням у житло.

У суді обвинувачений вину не визнав. Сказав, що кримінальне провадження проти нього повністю сфальсифіковане поліцією. Мовляв, того дня він справді був у Тернополі та святкував із знайомим свій день народження.

Потім він зустрів двох хлопців, які сказали, що вони разом раніше працювали і хотіли могорочу. Також запропонували йому піти до хати, де продають дешеву горілку. За вказаною адресою він нічого не купив, поконфліктував і господарі його та вигнали. Надалі його затримала поліція. Окрім того, обвинувачений звинуватив поліцію у підкладанні телефонів, ножиць, загалом у фальсифікації доказів.

Не зважаючи на таку позицію обвинуваченого,  суд  прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого зібраними доказами, поясненнями потерпілих. А його пояснення назвав неправдивими. Водночас, зазначені стороною обвинувачення в обвинуваченні кваліфікуючі ознаки за ч.2 ст.187 КК України – «або з погрозою застосування такого насильства» та за ч.3 ст.187 КК України – «поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу» назвав такими, що підлягають виключенню як такі, що не знайшли свого підтвердження в процесі  розгляду.

Далі визнав його винуватим у вчиненні вищезгаданих злочинів та присудив за ч.2 – 8 років тюрми з конфіскацією належного обвинуваченому майна,  за ч.3 – 11 років тюрми з конфіскацією належного йому майна. За сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначив остаточне покарання у вигляді 11 років в’язниці з конфіскацією майна.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
Замерзли в хаті: у Кременці від переохолодження померли син та матір

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопіллі сьогодні: статистика станом на 17 грудня

Наступна стаття

На Теребовлянщині чоловік побив свою жінку до смерті