Чи може тернополянка, яка автомобілем навмисно в’їхала у церкву, отримати умовний термін?

заїхала машиною в катедру, новини Тернополя

Підозру у вчиненні злочину, передбаченого статтею 178 Кримінального кодексу України, слідчі під процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури оголосили 35-річній жительці обласного центру.  

Про це сьогодні, 26 квітня, повідомили у прес-службі Головного управління Національної поліції у Тернопільській області.

Нагадаємо, подія трапилася у ніч з 22 на 23 квітня 2022 року в центрі Тернополя. Жінка, керуючи автомобілем «Ауді», протаранила двері Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, в’їхала у храм та умисно пошкодила церковне майно.

На місці події правоохоронці провели першочергові слідчі дії. Зафіксовано усі збитки, які були спричиненні храму.

За результатами освідування, тернополянка перебувала за кермом у стані наркотичного сп’яніння.

«Всі слідчі дії проводяться об’єктивно, відкрито. Правоохоронці перевірять декілька версій та встановлюють чи були причетні до даного злочину інші особи»,  – зазначив очільник обласної поліції Олександр Богомол.

Санкція статті 178 Кримінального кодексу України (пошкодження релігійних споруд) передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі до 300 неоподатковуваних мінімумів, а це 5100 грн., або покарання у вигляді громадських робіт або обмеження волі терміном до 3 (трьох) років або позбавлення волі терміном до 3 (трьох) років.

Окрім цього за кермування автомобілем у стані наркотичного сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП) порушниці загрожує штраф у розмірі 17000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

На вироки про позбавлення волі терміном до 5 років можна застосовувати ст. 75 ККУ про звільнення від відбування основного покарання з призначенням іспитового строку. Але ця норма закону не застосовується у випадках, якщо порушник перебував за кермом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.  

Ольга ПЕТРОСЮК

Коментувати

Попередня стаття

На Тернопільщині два старшокласники загинули у ДТП (ФОТО)

Наступна стаття

Жителька Підволочиська за крадіжку із супермаркету може отримати 5 років тюрми