Надставна церква: якими легендами оповитий найдавніший храм Тернополя (ФОТО)

Церква Воздвиження Чесного Хреста більше відома в Тернополі як Надставна, а серед молодят – як найпопулярніше місце для вінчання. І це не дивно, адже, окрім багатої історії, храм приваблює виглядом та вдалим розташуванням.

Попри те, що церква офіційно визнана найдавнішим храмом Тернополя, достеменно дата будівництва не відома. Знаємо лише те, що споруда вже існувала в XVI столітті. Однак, за деякими джерелами, зведення відбулося ще у XIV.

Річ у тім, що перші документи, у яких згадується храм, належать князю Василю Костянтину Острозькому від 1570-го року. Проте в народних переказах заснування церкви пов’язують з правлінням Данила Романовича.

Забігаючи на перед, скажу, що храм і справді відрізняється від інших сакральних споруд Поділля. А все через наявність апсиди (напівкруглої вівтарної частини). Їх будували ще за староруських традицій.

Були часи, коли церква слугувала оборонною фортецею. Для цього поблизу навіть збудували так звану Львівську браму. А в 1627-му біля західного фасаду звели триярусну вежу-дзвіницю. Над проектуванням останньої працювали Томаш Замойський з дружиною Катериною (з роду Острозьких) та єпископ Єремія Тисаровський.

Надставна церква
Сьогодні Воздвиженська церква – одне з найпопулярніших місць у Тернополі як серед туристів, так і з-поміж місцевих жителів

Проте всі укріплення не врятували церкву від руйнації. Відновили будівлю за кошти князя Острозького в 1629 році.

Згадки про споруду збереглися в дописах кількох мандрівників тих часів. Зокрема, у посла Ульріха фон Вердума, Гелени із Замойських тощо. Остання, до слова, надала святині окрему фундацію.

Друга світова війна значно зруйнувала будівлю. Реставрували церкву лише в 1954-му. І то для того, аби створити тут зал моди та музей мистецтва.

Брак місця зберіг храм від повного знищення. Так, в 60-х на місці церкви хотіли збудувати готель. Проте дизайнер забракував локацію через невелику територію. Готель звели на іншому березі («Галичина»).

Відновлювати будівлю церкви як повноцінної святині розпочали майже перед самим здобуттям Незалежності. Іконостас та інтер’єр оформив відомий тернопільський художник Богдан Ткачик.

Святиня встигла побувати під керівництвом трьох конфесій: УАПЦ, УГКЦ та ПЦУ.

Воздвиженська церква – чи не єдина сакральна споруда Тернополя, довкола якої витають легенди. Деякі з них сягають часів Дорошенка.

До прикладу, одного разу від нападу татар церкву врятувало передбачення. А точніше – дивні звуки іржання та тупоту коней, які дяк почув ще за кілька годин до того, як на горизонті показалося враже військо. Що цікавого, гамір йшов зі самої вежі-дзвіниці, а не відтіль, де були татари.

Сьогодні Воздвиженська церква – одне з найпопулярніших місць у Тернополі як серед туристів, так і з-поміж місцевих жителів. У храмі щоденно відбуваються богослужіння за наступним графіком:

Автор Христина СЛОТА, фото Василя СОЛТИСА

Коментувати

Попередня стаття

Легенди футболу — володар «Золотого м’яча» 1970 року Герд Мюллер

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині виявлено 139 нових випадків COVID-19, в Україні – майже 8000