Собор Різдва Христового, або чим дивує «зелена церква» у Тернополі (ФОТО)

У Тернополі й справді багато церков. Усе – через велику кількість вірян. Охопити всі храми міста на раз – не можливо.

Тому сьогодні ми поговоримо лише про Собор Різдва Хрестового. Серед місцевих жителів більш популярною є назва «зелена церква».

Кафедральний собор Різдва Христового – чи не найстаріший храм у Тернополі та й області загалом. Зводити споруду почали у липні 1602-го. Завершили будівництво у вересні 1608 року.

Проте історія першочергової споруди тягнеться ще задовго до цього. Так, у королівській грамоті від 6 липня 1566 року згадується дерев’яний храм, який колись стояв саме на місці сучасного. До слова, говорять, що тодішнє будівництво ініціював син Яна-Амора Тарнавського Кшиштоф (Христофор).

Церква Різдва Христового, Тернопіль
Церква Різдва Христового, Тернопіль

Зведення кам’яної церкви почалося після того, як дерев’яна згоріла вщент. Фундаторами будівництва стали критори Леонтій, В. Ігнатович, С. Григорович, а також небайдужі парафіяни. Імена декотрих вигравіювали на каменю, який згодом вмурували над входом до храму. Зокрема, згадуються: князі Олександр та Костянтин-Василь Острозькі, які на потреби церкви виділили 60 морґів землі; єпископа Гедеона Балабана (за його правління почали зводити споруду); патріарха Єремію ІІ; Кирила Ставровецького.

На момент першого планування, будівництво храму обійшлося у 1916 злотих.

До слова, за переказами відомо, нібито у церкві неодноразово молився сам Богдан Хмельницький!

Вже після освячення у 1609 році, споруду кілька разів перебудовували. Так, тут змінили бабинець (тридільну частину); утворили другий поверх, збільшивши внутрішню висоту; відокремили приділ; прибудували перехідні галереї та бастіони; змінили внутрішній розпис. Сучасного вигляду собор набув аж після 1937-го року. Тоді внесли останні зміни до загальної архітектури храму. А саме: оновили розпис, довершили форму головного купола та вибили два вікна у вівтарній частині.

Друга світова війна майже не завдала руйнацій храму, чого не скажеш про радянську владу. Так, 1958-го тут знесли дзвіницю та кам’яну огорожу, також забрали хрест, зведений ще у 1770-му.

За свій довгий час храм встиг тричі змінити напрям віри. А саме: до 1770 – православний, до 1946-го – греко-католицький, досі – ПЦУ.

Проте цікавості на цьому не закінчуються. Історичних особливостей, пов’язаних з собором, декілька:

  1. 18 листопада 1918 у церкві Володимир Громницький приймав присягу військових на вірність ЗУНР.
  2. 29 серпня 2007-го під час ремонту даху знайшли архів. Найстаріша згадка датується 1725-м роком.
  3. У храмі можна побачити ікону святого Арсенія Річинського.

Є довкола церкви й кілька скандалів. Так, свого часу настоятелів та священнослужителів помічали в бійках та гуляннях в нічних клубах.

Сьогодні церква щоденно відкрита для вірян. Богослужіння тут проводять за таким графіком:

Автор Христина СЛОТА, фото Василя СОЛТИСА

Коментувати

Попередня стаття

Іще один спиртзавод Тернопільщини продали з аукціону

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 320 нових випадків коронавірусу, 5 людей померли