5 храмів Тернопілля, названих на честь Покрови Богородиці (ФОТО)

Церква у селі Сороцьке

Церква у селі Сороцьке

14 жовтня православні та греко-католики відзначають одне із найважливіших свят осені у християнській традиції – Покрови Пресвятої Богородиці.

Свято нагадує християнам  про заступництво  Матері Божої за людський рід.

Загалом відзначення свята Покрови має дуже давню та глибоку  історію в Україні. Особливе вшанування Покрови Богородиці  починається з 12 століття. Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови.

Особливе ставлення до свята було і в українських повстанців, і у захисників України з початку російсько-української війни. Тож у наші дні 14 жовтня є Днем українського козацтва,  Днем створення УПА та Днем захисників і захисниць України.

А також, свято Покрови Пресвятої Богородиці  є храмовим святом у багатьох містах і селах  України. Чимало таких куточків і на Тернопільщині.

Ось пропонуємо Вашій увазі 5 старовинних храмів Тернопільщини, названих на честь Покрови:

Сороцьке, церква Покрови Пресвятої Богородиці
Сороцьке, церква Покрови Пресвятої Богородиці

1.  У селі Сороцьке, що на Теребовлянщині, розташована мурована греко-католицька церква Покрови Пресвятої Богородиці. Збудована у 1863 році на місці дерев’яної церкви святих верховних апостолів Петра та Павла, тож місцеві жителі і досі святкують два празники: на Покрови Пресвятої Богородиці та на святих верховних апостолів Петра і Павла.

Гримайлів, церква
Гримайлів, церква Покрови Пресвятої Богородиці

2. У містечку Гримайлів, що нині належить до Чортківського, а раніше – до Гусятинського району, було дві церкви. Одна з них – Покрови Пресвятої Богородиці, збудована у 1759 року, була дерев’яна з трьома верхами. Стара церква згоріла в 1804 році і на її місці у 1806 році, під опікою і сприянням княгині Ізабелли Любомирської, поставили нову муровану, яка стоїть і донині.

церква у селі Славна
Дерев’яна церква у селі Славна

3. Славна – село на Зборівщині. Тут є дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці (УГКЦ). За одними даними, її збудовано у 1680, за іншими — у 1710 році. Перестояла і не була знищена війнами, які проходили селом від початку її заснування, і вперше згадується у козацькі часи. У церкві знаходилася чудотворна ікона Матері Божої, але у радянський період її забрали до Почаєва.

церква у селі Сокілець
Сокілець, церква Покрови Пресвятої Богородиці

4. Сокілець – мальовниче село на Бучаччині. Дерев’яну церкву тут збудували,за одними даними, у 1635 році, за іншими – в 1681 році. На місці існуючої церкви раніше стояла монастирська святиня (монастир був заснований в 1609 році), яку разом з монастирем знищили татари.

Іванківці, церква
Іванківці, церква Покрови Матері Божої

5. У селі Іванківці, що на Лановеччині, розташована старовинна дерев’яна церква. У 2016 році святкували її 275-ліття, отже її датують 1741 роком. Також зустрічається інформація про 1724 рік. Храм Покрови Пресвятої Богородиці є місцевою історико-архітектурною пам’яткою.

Підготувала Світлана ГРИВАС,
Фото: Василь СОЛТИС, Ігор ПУНДА та decerkva.org.ua

Читайте також:
Підтримайте Зарваницю у конкурсі “Найгарніше село України”

Коментувати

Попередня стаття

Житель Борщівської громади погрожував підірвати свою співмешканку

Наступна стаття

В аварії на Чортківщині 27-річна водійка отримала важкі травми