Вишневе варення — це не лише смачна, а й поживна заготівля, яка стане у пригоді холодними зимовими днями.
Завдяки делікатній термічній обробці вишня зберігає велику частину своїх корисних властивостей.
Далі ви знайдете різноманітні рецепти: класичні, з шоколадом, з додаванням лимона, та навіть з горіхами. Вишневе варення має неймовірний аромат, а під час варіння ягідки карамелізуються, надаючи десерту особливого смаку.
1. Вишневе варення без кісточок за рецептом “П’ятихвилинка”
Цей спосіб особливо сподобається тим, хто віддає перевагу менш солодким десертам — у ньому мінімум цукру та максимум користі.
Складові:
вишня — 1,7 кг
цукор — 700–800 г
Приготування:
Видаліть кісточки з попередньо вимитої вишні, засипте ягоди цукром і перемішайте. Дайте постояти, поки не з’явиться сік.
Поставте ємність на слабкий вогонь, доведіть до кипіння. Після закипання варіть 5 хвилин, постійно знімаючи піну — це зробить варення прозорішим.
Дайте охолонути. Потім повторіть процес двічі: закип’ятіть і варіть по 5 хвилин. Після третього разу розливайте в стерилізовані банки, переверніть і дайте охолонути під рушником.
2. Варення з вишні з кісточками
Складові:
вишня — 1 кг
цукор — 1 кг
вода — 1 склянка (на кожен кг цукру)
Приготування:
Залийте вишню холодною водою на 10–15 хвилин. Тим часом приготуйте сироп, розчинивши цукор у воді.
У киплячий сироп покладіть обсушені ягоди, зніміть з вогню й залиште настоюватися 6–7 хв.
Вишню вийміть, сироп знову доведіть до кипіння й поверніть ягоди. Повторіть процес тричі. Якщо потрібно, доваріть ще 10–15 хв на повільному вогні. Готове варення розлийте по стерильних банках.
3. Вишневе варення з шоколадом
Складові:
вишня без кісточок — 600 г
цукор — 200 г
чорний шоколад — 100 г
вода — 50 мл
лимонний сік — 1 ст. л.
коньяк або темний ром — 50 мл (опційно)
Приготування:
Вишню заливаємо водою, додаємо лимонний сік та цукор. Варимо 20–25 хв на слабкому вогні. За бажанням додаємо алкоголь.
Знімаємо з плити, додаємо шоколад і ретельно перемішуємо до розчинення. Потім — у банки.
4. Вишневе варення з волоськими горіхами
Складові:
вишня — 1 кг
білий цукор — 500 г
коричневий цукор — 500 г
волоські горіхи — 200 г
лимонний сік — 100 мл
Приготування:
Горіхи обсмажити та нарізати шматочками розміром із вишневу кісточку.
Видаливши кісточки з ягід, нафаршируйте їх горіхами. Викладайте шарами в каструлю, пересипаючи змішаним цукром.
Через 8–10 год поставте на плиту, доведіть до кипіння, потім охолодіть і ще раз закип’ятіть. Повторіть процес двічі.
На останньому етапі додайте сік лимона, варення розлийте в банки та закатайте.
5. Вишневе варення з лимоном і шоколадом
Складові:
вишня — 600 г
цукор — 210 г
чорний шоколад — 100 г
лимон — 1 шт.
ром — 50 мл
Приготування:
Вичавіть сік з лимона та доведіть до кипіння з цукром. Перетріть із вишнею, перелийте в каструлю, додайте ром і варіть 15 хв.
Наприкінці варіння додайте шоколад і розмішайте. Готовий десерт заливайте в банки.
Смачного! Нехай кожен варіант варення зігріє вас узимку теплом літа.
Читайте також –
Справжній український борщ на ребрах: рецепт від ресторатора Миколи Олексіва