Вишневе варення: 5 простих і смачних рецептів на зиму

Вишневе варення — це не лише смачна, а й поживна заготівля, яка стане у пригоді холодними зимовими днями.

Завдяки делікатній термічній обробці вишня зберігає велику частину своїх корисних властивостей.

Далі ви знайдете різноманітні рецепти: класичні, з шоколадом, з додаванням лимона, та навіть з горіхами. Вишневе варення має неймовірний аромат, а під час варіння ягідки карамелізуються, надаючи десерту особливого смаку.

1. Вишневе варення без кісточок за рецептом “П’ятихвилинка”

Цей спосіб особливо сподобається тим, хто віддає перевагу менш солодким десертам — у ньому мінімум цукру та максимум користі.

Складові:

  • вишня — 1,7 кг

  • цукор — 700–800 г

Приготування:

  1. Видаліть кісточки з попередньо вимитої вишні, засипте ягоди цукром і перемішайте. Дайте постояти, поки не з’явиться сік.

  2. Поставте ємність на слабкий вогонь, доведіть до кипіння. Після закипання варіть 5 хвилин, постійно знімаючи піну — це зробить варення прозорішим.

  3. Дайте охолонути. Потім повторіть процес двічі: закип’ятіть і варіть по 5 хвилин. Після третього разу розливайте в стерилізовані банки, переверніть і дайте охолонути під рушником.

2. Варення з вишні з кісточками

Складові:

  • вишня — 1 кг

  • цукор — 1 кг

  • вода — 1 склянка (на кожен кг цукру)

Приготування:

  1. Залийте вишню холодною водою на 10–15 хвилин. Тим часом приготуйте сироп, розчинивши цукор у воді.

  2. У киплячий сироп покладіть обсушені ягоди, зніміть з вогню й залиште настоюватися 6–7 хв.

  3. Вишню вийміть, сироп знову доведіть до кипіння й поверніть ягоди. Повторіть процес тричі. Якщо потрібно, доваріть ще 10–15 хв на повільному вогні. Готове варення розлийте по стерильних банках.

3. Вишневе варення з шоколадом

Складові:

  • вишня без кісточок — 600 г

  • цукор — 200 г

  • чорний шоколад — 100 г

  • вода — 50 мл

  • лимонний сік — 1 ст. л.

  • коньяк або темний ром — 50 мл (опційно)

Приготування:

  1. Вишню заливаємо водою, додаємо лимонний сік та цукор. Варимо 20–25 хв на слабкому вогні. За бажанням додаємо алкоголь.

  2. Знімаємо з плити, додаємо шоколад і ретельно перемішуємо до розчинення. Потім — у банки.

вишневе варення

4. Вишневе варення з волоськими горіхами

Складові:

  • вишня — 1 кг

  • білий цукор — 500 г

  • коричневий цукор — 500 г

  • волоські горіхи — 200 г

  • лимонний сік — 100 мл

Приготування:

  1. Горіхи обсмажити та нарізати шматочками розміром із вишневу кісточку.

  2. Видаливши кісточки з ягід, нафаршируйте їх горіхами. Викладайте шарами в каструлю, пересипаючи змішаним цукром.

  3. Через 8–10 год поставте на плиту, доведіть до кипіння, потім охолодіть і ще раз закип’ятіть. Повторіть процес двічі.

  4. На останньому етапі додайте сік лимона, варення розлийте в банки та закатайте.

5. Вишневе варення з лимоном і шоколадом

Складові:

  • вишня — 600 г

  • цукор — 210 г

  • чорний шоколад — 100 г

  • лимон — 1 шт.

  • ром — 50 мл

Приготування:

  1. Вичавіть сік з лимона та доведіть до кипіння з цукром. Перетріть із вишнею, перелийте в каструлю, додайте ром і варіть 15 хв.

  2. Наприкінці варіння додайте шоколад і розмішайте. Готовий десерт заливайте в банки.

Смачного! Нехай кожен варіант варення зігріє вас узимку теплом літа.

Читайте також –
Справжній український борщ на ребрах: рецепт від ресторатора Миколи Олексіва

Попередня:

2,7 проміле: у Бережанах водійка “Лади” за п’яну їзду отримала 17000 грн штрафу

Популярні статті: