Чимало українців знають ФГ «Гадз» як одного з найбільших виробників яблук.
Проте нещодавно фермери Тернопільщини вирішили суттєво розширити діяльність своєї компанії — займатимуться переробкою яблук та вирощуватимуть нові культури.
Про це AgroPortal.ua розповіла директор з комерції та маркетингу ФГ «Гадз» Тетяна Меджитова.
«Ми вирощуємо яблуко хороше та якісне, але просто яблуками нікого не здивуєш. Тому ФГ «Гадз» почало серйозно, з великим розмахом та якісним обладнанням займатися переробкою. Це соки та пюре прямого віджиму, сухофрукти та чіпси. Ми вже маємо перші контракти з великими клієнтами, і це міжнародні компанії», — зазначає Тетяна Меджитова.
За її словами, зараз компанія вивчає ринок, щоб зрозуміти, наскільки це цікаво та прибутково.
«По суті, це снеки, які просто треба навчитися робити. А снекова культура дуже активно розвивається — люди хочуть споживати продукцію «від землі» без пестицидів, добавок та цукру», — міркує Тетяна Меджитова.
Але це не все. Поряд із яблуками фермерське господарство освоює ще одну, нову для себе, але затребувану ринком культуру — гарбуз.
«В 2021 році ми почали вирощувати гарбуз. Про серйозні обсяги говорити зарано. Порівняно з яблуком урожай поки що в десятки разів менший. Але ми вже зробили для себе висновок, з якими сортами йти далі. Ми зрозуміли, що гарбуз у переробці дуже добре почуватиметься. З нього можна робити ті самі слайси, чіпси та пюре», — каже Тетяна Меджитова.
Гарбуз стане базовим овочем, а не тимчасовим модним продуктом
«Можливо, ми використовуватимемо його додатково до якогось нашого автентичного фрукту. Наприклад — яблука чи груші. Мікс яблуко-гарбуз дуже гарний для соку. І це не лише наша українська історія, а й дуже хороший корисний продукт», — упевнена Тетяна Меджитова.
Гарбуз на Тернопільщині плодоносить і росте дуже непогано. Більше того, його переробка — перспективний напрям для плодоовочевого сектору.
«Гарбуз росте у нас нормально. Просто ми ніколи не займалися ним фокусно. Основним у нашому господарстві завжди було яблуко. Але зараз ми розуміємо перспективу його вирощування. Багато наших B2B клієнтів теж дуже зацікавилися продуктами з гарбуза», — пояснює Тетяна Меджитова.
Надалі «Гадз» збирається виробляти не тільки гарбузовий сік або пюре, а й в’ялений гарбуз. У компанії вважають, що овочева лінійка дуже перспективна не тільки як снек, а навіть більше як кулінарна підмога для супів, салатів та інших страв.
Читайте також:
Фермер року: Петро Гадз отримав престижну телепремію “Гордість Тернопілля”
Коментувати