5 характеристик, які мусять мати кожні TWS-навушники

Обрати гарні бездротові навушники не надто просто, а TWS — ще складніше, адже на відміну від дротових вони мають більше характеристик, від яких залежить кінцева якість звучання.

Сьогодні на ринку є сотні моделей від різних брендів, які навіть за однакову вартість можуть мати абсолютно різні функції, котрі також суттєво впливають на зручність використання та звучання пристрою.

Водночас не завжди є можливість приміряти та оцінити їх. Через це є 5 характеристик TWS-навушників, які подарують чудовий досвід їхнього використання.

Активне шумозаглушення

Активне шумозаглушення або ANC — це технологія, яка за допомогою мікрофонів вловлює навколишні звуки та приглушує їх. Це дає змогу комфортно слухати музику в метро та інших гучніших місцях. Раніше технологія була лише у TWS-навушниках преміумсегмента, але зараз вона є навіть у бюджетних моделях. Гарним прикладом є JBL Tune 230 NC TWS, які коштують менше 100$ та мають непогане шумозаглушення.

Великий час автономної роботи

Бездротові навушники мають серйозний недолік у порівнянні з дротовими — це обмежений час роботи від акумулятора. На ринку є моделі із місткістю батареї від 30 до 700 мАг, але чим більшою вона є, тим більшими будуть і самі навушники. Оптимальною вважається робота на одному заряді упродовж 5–7 годин.

TWS-навушники зберігаються в спеціальному кейсі, який також служить їм зарядною станцією. Зазвичай він дає змогу зарядити їх на 3–4 додаткових сеанси, що компенсує невеликий час їхньої автономної роботи.

Декілька підтримуваних кодеків

У власників TWS-навушників з’являється нова характеристика, яка напряму впливає на якість їхнього звучання — підтримувані кодеки. Вони відповідають за бітрейт (кількість інформації, яку передає джерело за одиницю часу) та затримку звуку. Стандартним є SBC кодек. Він є в кожному смартфоні та бездротових навушниках. Часто трапляється й AAC.

Водночас щоб отримати якісне звучання та надійне з’єднання, навушники і джерело мусять підтримувати як мінімум aptX та інші його версії (aptX HD, aptX Adaptive тощо). Ці кодеки мають високий бітрейт, який дасть змогу слухати музику на рівні якісного mp3. Для прослуховування треків у lossless форматах, варто обирати пристрій із підтриманням LDAC або HWA LHDC кодеків.

Чутливий мікрофон

TWS-навушники дуже зручно використовувати як гарнітуру. Однак для комфортної розмови вони мусять мати чутливий мікрофон, здатний вловити найтихіші звуки. Середньою вважається чутливість на рівні від -34 до -55 дБ. Її вистачає для більшості ситуацій. Якщо ж потрібен мікрофон із високою чутливістю, то варто обирати моделі із показником -35 дБ і нижче.

Також важливою є й кількість мікрофонів. Якщо в кожному TWS-навушнику міститься лише один, то співрозмовник буде чути всі навколишні звуки. Оптимальної буде наявність двох і більше мікрофонів. У такому випадку деякі із них можуть використовуватися для шумозаглушення, щоби відсіяти всі зайві звуки та покращити якість розмови.

Захист від вологи

TWS-навушники зазвичай купляються для щоденного використання, а отже, у них є ризик потрапляння під дощ. Також вони можуть пошкодитися під час інтенсивних занять спортом, тому хоча б мінімальний захист від вологи є обов’язковим для щоденного використання. Він буває декількох рівнів, найкращим із яких є стандарт IP68. Він дає повний захист від пилу та при короткочасному зануренню на глибину. Однак для повсякденного використання кращим буде будь-який стандарт не менший за IPX3. Саме з нього починається гарний захист від вологи та дощу.

Кожні TWS-навушники мають багато особливостей, які впливають не тільки на якість звучання, а й на зручність використання. Саме для останнього потрібні шумозаглушення, велика автономність, чутливий мікрофон та захист від вологи. Вкупі вони значно підвищать ергономіку навушників та зроблять їх непомітними під час використання. А більше TWS-навушників можна знайти тут.

Коментувати

Попередня стаття

У Козові судили чоловіка, який у лісі зрубав три дерева

Наступна стаття

На Зборівщині згорів легковий автомобіль