Люксметри та вимірювання освітленості. Принцип дії

люксметр

Для вимірювання величини освітленості використовується спеціальний прилад під назвою люксметр. Як він функціонує? Де найчастіше застосовуються люксметри? Відповіді на ці питання ви знайдете нижче.

Що таке люксметр?

Люксметр — це прилад, який дає змогу визначати сумарний рівень освітленості для конкретної точки. Він сприймає дані від усіх джерел світлового потоку, які знаходяться навкруги. Освітленість вимірюється в одиницях люкс (лк/lx). Один люкс відповідає рівномірній освітленості світловим потоком величиною 1 лм поверхні площею 1 м².

Прилад складається з корпуса, вікна-приймача, фільтра УФ-випромінювання, датчика з чутливим елементом, контролера та дисплея. Люксметри можуть суттєво відрізнятися за зовнішнім виглядом та класом точності. Деякі сучасні моделі приладів мають додаткові функції, зокрема світлофільтри, корекцію поперечного освітлення, насадки для аналізу освітленості тощо.

Як працює люксметр? Схема його роботи виглядає таким чином:

  • світло від навколишніх джерел надходить до вікна-приймача;
  • УФ-фільтр розділяє ультрафіолетове проміння і спектр, який здатне бачити людське око;
  • фотони світла потрапляють на датчик-напівпровідник,
  • потік трансформується в струм, величина якого залежить від інтенсивності освітлення;
  • сила струму реєструється та переводиться у величину освітленості.

Сучасні вимірювальні прилади в SimVolt від надійних виробників дають змогу отримувати точні дані та оперативно зменшувати чи збільшувати освітленість локації залежно від актуальних потреб.

Де використовуються люксметри?

Прилади для вимірювання освітленості активно використовуються у багатьох сферах діяльності людини. За допомогою люксметрів, які продаються в інтернет-магазині SimVolt, можна:

  • визначити оптимальний рівень освітленості у навчальних та лікувальних закладах, в офісах, на промислових підприємствах;
  • провести атестацію робочих місць на відповідність діючим санітарно-гігієнічним нормам;
  • створити сприятливі умови для росту кімнатних рослин, а в складських приміщеннях — для зберігання товарів, чутливих до рівня освітленості;
  • використовувати у лабораторіях для наукових досліджень;
  • контролювати освітленість на сільськогосподарських підприємствах та ін.

Люксметри — прилади, які дають змогу досягти оптимального рівня освітленості не тільки для забезпечення здоров’я очей, а й для найліпшого  психоемоційного стану працівників. Використовуючи вимірювальні прилади та враховуючи специфіку робочого процесу, ви зможете створити у приміщенні максимально комфортні та безпечні умови.

Коментувати

Попередня стаття

Сергій Надал: Перші 1000 пар теплих берців передано тернопільським військовим. Відправимо ще 3000

Наступна стаття

Житель Чорткова під час пожежі отримав опіки рук та обличчя