Що таке точка доступу Wi-Fi і для чого вона потрібна?

Точки доступу Wi-Fi часто плутають з роутерами, хоча ці два прилади відрізняються за функціональністю.

Роутер отримує інтернет від провайдера, далі розподіляє IP-адреси, інтернет між під’єднаними пристроями, об’єднуючи їх в одну локальну мережу. Також роутер забезпечує керування всіма пристроями.

Точка доступу Wi-Fi розподіляє дані від роутера, не впливає на швидкість трафіку та не може ним керувати. Точка доступу має найпростіші функції, наприклад шифрування даних, забезпечує під’єднання всіх існуючих пристроїв (смартфонів, планшетів та комп’ютерів) до локальної мережі. Точки доступу Wi-Fi працюють на швидкості від 1 Мбіт/с до 1000 Мбіт/с.

Використання точок доступу 

Ці компактні пристрої часто встановлюються в мережі з великою кількістю пристроїв, задля забезпечення стабільнішої передачі даних. Важливо обирати точку доступу з урахуванням кількості станцій, які будуть під’єднуватися. Також варто врахувати, що при декількох підключеннях до точки доступу смуга пропускання ділиться на кількість пристроїв, тож швидкість передачі даних може знижуватися.

Звертайте увагу на моделі з режимом WMM — він дозволить керувати пропускною здатністю окремих пристроїв, аналізувати трафік та встановлювати пріорітети для окремих сервісів.

Популярні точки доступу 

Якщо ви шукаєте концентратор для встановлення на вулиці — вам варто звернути увагу на модель HPE Aruba Instant On AP17 (R2X11A). Ця модель розрахована на встановлення на вулиці, оскільки її корпус витримує складні метеорологічні умови. Завдяки установці цієї точки доступу, можна забезпечити якісний сигнал Wi-Fi на відкритій місцевості — біля готелів, ресторанів, кафе.

Для встановлення всередині приміщень рекомендується обрати точку доступу Aruba AP-334, котра підтримує сучасні стандарти, включаючи 802. 11 ac. Пристрій працює одночасно в двох частотних діапазонах, що покращує ефективність та стабільність передачі даних. Важлива відмінність точки доступу — два радіомодулі, що дозволяє передавати сигнал на швидкості понад 1,7 Гбіт/с. Підключення до мережі забезпечується роз’ємами гігабіт, а також USB.

Бюджетні та продуктивні точки доступу 

Всім, хто шукає недорогі концентратори, може сподобатися точка доступу Linksys LAPAC1200, котру можна використати при розгортанні корпоративних мереж. Ця точка доступу забезпечить доступ до Wi-Fi великій кількості пристроїв. Серед інших відмінностей варто відзначити:

  • можливість розширення вже існуючих мереж, організація нових;
  • стильний, сучасний дизайн;
  • підтримка роботи у двох діапазонах (2. 4/5 ГГц), що забезпечує стабільне зєднання;
  • можливість монтажу на будь-які поверхні — стелю, стіни;
  • підтримка схеми живлення РОЕ.

Обрати точку доступу для мережі будь-якого масштабу ви можете в магазині Comtrade.

Коментувати

Попередня стаття

Поблизу Бережан горіла лазня (ФОТО)

Наступна стаття

В Україні підвищили тарифи на воду: скільки потрібно платити