Як обрати та де купити насіння ріпаку

Ріпак — одна з найважливіших олійних культур. Використовується для виробництва харчової олії, а також для маргарину та інших кулінарних жирів.

Насіння ріпаку містить 50% жиру, тому розроблені рослини також використовують у виробництві біодизеля. Його вирощування починається з підбору відповідного сорту насіння ріпаку. При виборі сортів слід враховувати умови даної місцевості і грунтові комплекси.

Не менш важливими є такі показники, як плодючість, здатність до перезимівлі, вміст жиру в насінні, стійкість до вилягання та несприятливих факторів.

Ріпак популяційний, або лінійний, — це сорти, створені в результаті природних методів селекції. До них відносяться селекція, схрещування і розмноження. Популяція озимого ріпаку представлена ​​сортами з однією батьківською лінією.

Переваги популяційного ріпаку

Що стосується популяційного ріпаку, то наявні на ринку сорти не мають високих вимог до ґрунту, і дають стабільні врожаї при менш інтенсивному вирощуванні.

До найважливіших переваг популяційних сортів ріпаку можна віднести:
1. Можливість вирощування також у слабких місцях.
2. Стабільна врожайність.
3. Хороша стійкість до хвороб рослин.
4. Стійкість до періодичної нестачі води.

Популяційні сорти ріпаку також вирізняються чудовою стійкістю до низьких температур, а ціна лінійного насіння ріпаку порівняно невисока.

Які сорти ріпаку вибрати?

При виборі сортів ріпаку слід звернути увагу на кілька важливих параметрів. До них належать, серед іншого: морозостійкість та стійкість до хвороб ріпаку, які можуть спричинити серйозні втрати в обсязі та якості врожаю.

Важливим параметром при виборі популяційного сорту ріпаку також є його олійність. Слід вибирати такі сорти ріпаку, які за конкретних кліматичних і ґрунтових умов дадуть високі та стабільні врожаї. При запізненні строків посіву рекомендується збільшити кількість насіння популяційних сортів – залежно від рекомендацій виробника.

До зими ріпак повинен встигнути утворити 8—10 листків, а також кореневу шийку діаметром не менше 1 см і глибоку кореневу систему.

Високоякісний популяційний ріпак характеризується високою стійкістю до стеблових хвороб та серцевих гнилей, а також має високий вихід насіння з необхідною жирністю. У випадку наявних на ринку українських сортів ріпаку варто відзначити також дуже хорошу стійкість до вилягання та зимостійкість, а також низькі або середні вимоги до ґрунту.

Значний вплив на урожайність озимого ріпаку мають агротехнічні фактори, серед яких:
1. Вибір сорту.
2. Термін і густота посіву.
3. Тип посадки.
4. Запліднення.
5. Курс погоди.

Сорти ріпаку доступні на “Агро Seeds

Компанія “Агро Seeds” пропонує високоякісні популяційні сорти озимого ріпаку, які придатні для вирощування по всій країні.

Що стосується ріпаку, то популяційні сорти, які тут в наявності характеризуються дуже високим потенціалом урожайності, а також мають нижчу вимогливість до ґрунту, що забезпечує стабільність врожаю навіть у бідніших місцях.

Агрономи компанії “Агро Seeds” підберуть такий посівний матеріал, який найбільше підходить саме для вашого регіону.

Коментувати

Попередня стаття

У Копичинцях чоловік збрехав поліцію про замінування свого автомобіля

Наступна стаття

З 17 жовтня у Тернополі розпочнеться опалювальний сезон