КОНТАКТНА ЛІНЗА ПРИЛИПЛА ДО ОКА. ЯК БУТИ?

контактні лінзи

Багато пацієнтів уже давно перейшли з звичайних окулярів на контактні лінзи. Але й вони не гарантують відсутність можливих проблем.

Одна з них – прилипання лінз внаслідок тривалого носіння. Чому ж так відбувається і як діяти в таких випадках? Давайте розберемося.

Проблема прилипання лінз: чому це відбувається?

Що робити? Найголовніше – будьте спокійні та не хвилюйтеся. Лише зберігаючи спокій, Ви зможете витягнути лінзу. Ретельно помийте руки та витріть їх сухим рушником. Це важливо, тому що Ви будете безпосередньо торкатися до очей. Часто лінза прилипає, оскільки зайняла неправильне положення спочатку. Закрийте очі та розслабтеся. Відчуйте лінзу. Можливо, вона перемістилася в кут, що дозволяє її швидко знайти. Якщо вона змістилася в лівий кут – подивіться направо. Якщо ж Ви продовжуєте її не відчувати – скоріш за все вона вже випала.

Що робити, коли лінза прилипла: кроки до безпечного видалення

Сьогодні, в магазинах оптики продаються спеціальні присоски, які перед використанням потрібно змочити спеціальним розчином. Фахівці вже давно помітили, що основна причина прилипання лінз є висихання. Спробуйте закапати очі. Часом можна відчути, що лінза опинилася під повікою, тоді закрийте очі та трохи їх помасажуйте. Спробуйте змістити її на рогівку. Якщо ж усі ці спроби безуспішні – краще зверніться до спеціаліста.

Що не можна робити при прилипанні лінз

Ніколи не намагайтеся витягнути лінзу, здавлюючи її нігтями, це особливо стосується дівчат. Торкайтеся до неї лише подушечками пальців. Інакше Ви можете подряпати не тільки лінзу, але й пошкодити очі, або ж занести якусь інфекцію. Ні в якому разі не можна використовувати пінцет або гострі предмети, що також дуже травмонебезпечно. Щоб отримати швидку допомогу, зверніться до магазину контактних лінз

Поради спеціаліста: як уникнути повторення проблеми

Перед видаленням лінзи зволожіть очі за допомогою розчину. Потім витріть руки та витягніть лінзу. Якщо перед сном, Ви відчуваєте відчуття дискомфорту в очах, не варто лягати спати, адже зранку вони можуть виявитися зовсім сухими, що загрожує появою інфекції. Почервоніла та подразнена рогівка, вже після вилучення лінз свідчить про можливі подряпини очного яблука. У такому випадку зверніться до офтальмолога, який надасть Вам кваліфіковану допомогу.

Поширені запитання

1. Чи безпечно спати у контактних лінзах?

Відповідь: Спати в контактних лінзах, як правило, не рекомендується, оскільки це може призвести до недостатнього зволоження очей, збільшити ризик інфекцій та пошкоджень. Однак, існують спеціальні нічні лінзи, які призначені для носіння під час сну. Завжди консультуйтесь із вашим офтальмологом перед тим, як спати в лінзах.

2. Як часто потрібно міняти контактні лінзи?

Відповідь: Частота заміни лінз залежить від типу лінз, які ви використовуєте. Існують одноденні, двотижневі, місячні та квартальні лінзи. Важливо дотримуватися рекомендацій виробника та порад лікаря щодо заміни лінз, щоб зберегти здоров’я очей та забезпечити оптимальний комфорт.

3. Що робити, якщо контактна лінза викликає дискомфорт?

Відповідь: Якщо ви відчуваєте дискомфорт під час носіння контактних лінз, першочергово зніміть лінзу та перевірте її на наявність пошкоджень чи забруднень. Після очищення спробуйте вставити лінзу знову. Якщо дискомфорт не зникає, зверніться до офтальмолога, оскільки це може бути ознакою інфекції або іншої проблеми з очима.

Коментувати

Попередня стаття

У Колиндянах п’яний водій “Ауді” скоїв ДТП і отримав 17000 грн штрафу

Наступна стаття

У Шумську поліцейські зупинили п’яного водія, якого суд позбавив права керування