У Кременці судили чоловіка, який взяв в оренду чотири трактори і продав їх

трактор МТЗ-80

Фото ілюстративне

На Кременеччині судили чоловіка, що взяв в оренду  чотири трактори у державного підприємства, вартістю понад 800 тис., та продав їх. Фігуранту справи дали умовне покарання.

Про це йдеться у вироку Кременецького райсуду від 28 січня 2022 року. Обвинувачений – уродженець Хмельниччини,  із середньою освітою, працює електрозварювальником ТОВ «Гранпродукт», одружений, має на утриманні одну малолітню дитину.

Як вбачається із обвинувального акту, обвинувачений, будучи ФОПом, влітку 2015-го взяв  в оренду ДП «Шумський торфозавод» ДП «Поділляторф» на два місяці трактор МТЗ 2005 року випуску, вартістю 181780 гривень та продав його. Теж саме зробив із орендованим на два місяці трактором МТЗ – 82-1-57, 2004 року випуску, вартістю  176 130 грн, із орендованим на місяць трактором МТЗ – 1025 «Бєларус», 2008 року випуску, вартістю 278 640 грн.; із орендованим на два місяці трактором Т-156-82-1-57, 1992 року випуску, вартістю 179 170 грн.

Відтак завдав збитків підприємству на загальну суму 815720 грн. А його дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.4 ст. 190 КК України, тобто  заволодіння чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчинене в особливо великих розмірах.

У суді обвинувачений вину визнав. Розповів, що у 2015 році мав великі борги і отримував погрози. Тому їздив по сільськогосподарських підприємствах і шукав стару техніку, яку можна було б продати.  Зараз не знає, де техніка. Цивільний позов визнав. Сказав, що шкоду ще не відшкодував через хворобу. Просив не позбавляти волі, оскільки він влаштувався на роботу і найближчим часом відшкодує підприємству збитки.

Представник підприємства, якому завдали збитків, сказав, що три трактори були новими і не були ше в роботі. Трактор Т-156 був старіший, але на ньому був новий двигун. Відтак, просив суд задовольнити цивільний позов, а щодо покарання – поклався на думку суду.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винуватим у вчиненні злочину за ч.4 ст. 190, присудив 5 років тюрми, звільнив від їхнього відбування, призначивши три роки іспитового строку. Також задовольнив цивільний позов підприємства про стягнення з обвинуваченого 815 720 грн збитків.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
У Монастириськах капремонт школи довірили кочегару з Підгаєччини, а потім його судили

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Тернополі: 10 вакансій із найбільшою зарплатою

Наступна стаття

На Кременеччині молодий чоловік зарізав свого батька і важко поранив рідного брата