Рефлюкс і печія: які симптоми та засоби лікування

горло печія

Відчуття печіння в горлі та за грудиною зазвичай є печією, викликаною рефлюксом. Симптоми включають відчуття печіння в горлі, кашель, відрижку, зокрема вони посилюються після їжі.

Причини рефлюксу та печіння в горлі

Рефлюкс – це захворювання, при якому кислий вміст їжі повертається зі шлунка в стравохід. Причиною такого стану може бути неправильна робота нижнього сфінктера стравоходу, який розташований біля входу в шлунок.

Найчастіше цей м’яз напружується і розслабляється лише на мить при ковтанні слини, рідини або їжі. Якщо його не закрити, їжа і кислі шлункові соки будуть потрапляти в стравохід, подразнюючи його слизову оболонку. Це може призвести до появи печії. Характеризується неприємним першінням у горлі, кислим присмаком у роті та пекучим болем за грудиною.

Печія також може викликати відчуття відрижки вмісту шлунка, тому її часто плутають з рефлюксом. З’являється іноді після переїдання, після вживання жирної або важкоперетравлюваної їжі.

Якщо ви починаєте регулярно відчувати печію, це може означати рефлюкс. Причин рефлюксу може бути багато. До них відносяться: ожиріння, вагітність, дієта з низьким вмістом клітковини, прийом деяких ліків, а також грижа діафрагми.

Симптоми рефлюксу

Симптоми, що виникають при рефлюксній хворобі, можуть також сигналізувати про наявність інших захворювань, тому діагностику завжди повинен проводити лікар.

До найбільш характерних симптомів рефлюксу відноситься печія. Також може спостерігатися біль за грудиною, яку хворі часто плутають із захворюванням кровоносної системи, відрижка порожнім або зригуванням вмісту шлунка. Менш типові симптоми включають:
1. кашель (зазвичай виникає відразу після їжі);
2. астма;
3. захриплість або запалення горла або гортані;
4. пошкодження зубної емалі;
5. неприємний запах з рота;
6. проблеми з ковтанням.

Ліки від печіння у горлі

При лікуванні рефлюксу використовуються препарати, що знижують секрецію соляної кислоти в шлунку. Їх приймають зранку, за тридцять хвилин до їжі. Рекомендується застосовувати їх протягом не менше двох тижнів.

При появі симптомів, які нейтралізують шлункову кислоту, використовуються медикаменти, які містять карбонат кальцію або магнію, гідрокарбонат натрію або фосфат алюмінію. Ліки від рефлюксу доступні у формі рідини для пиття, таблеток і льодяників, а також гастрорезистентних капсул.

Одним із найефективніших лікарських засобів від печії є препарат Ренні німецької фірми Байєр.

Дієта хворих на рефлюкс

Дієта при рефлюксі передбачає обмеження продуктів, що викликають інтенсивне виділення шлункового соку. Така дієта, рекомендована дієтологами, повинна включати:
1. нежирне м’ясо, наприклад курка, телятина;
2. риба, наприклад тріска, судак або форель;3. овочі, такі як шпинат, патисони, морква, спаржа, буряк, цвітна капуста;
4. фрукти, наприклад, банани, виноград, абрикоси, яблука без шкірки;
5. молочні продукти зі зниженим вмістом жиру;
6. білий рис, манна і ячмінна крупи;
7. трав’яні чаї, крім м’яти, негазована мінеральна вода.

Продукти, яких слід уникати:
1. міцна кава, чорний чай;
2. алкоголь;
3. газовані напої;
4. жирне м’ясо, м’ясна нарізка;
5. смаження у фритюрі, фастфуд;
6. страви з оцтом або гострі спеції;
7. шоколадні цукерки.

Приймаючи ліки, змінюючи харчові звички та спосіб життя, людина обов’язково почуватиметься краще. Якщо, незважаючи на дотримання вищевказаних порад, симптоми рефлюксу та печії не зникають, зверніться до гастроентеролога, який може призначити гастроскопію для кращого підбору ліків.

Коментувати

Попередня стаття

У Нагірянській громаді горів житловий будинок

Наступна стаття

На Збаражчині чоловік через ревнощі до смерті побив дружину