Законопроект про мобілізацію нардепи повертають уряду на доопрацювання

Законопроект щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби, який уряд вніс у Верховну Раду, повернуть назад на доопрацювання.
Про це у четвер, 11 січня, заявив голова фракції “Слуга Народу” Давид Арахамія.

За його словами, сьогодні відбулася закрита нарада з військовим командуванням і засідання Погоджувальної ради в закритому режимі. Там були присутні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу Сергій Шаптала, міністр оборони Рустем Умєров, керівництво Верховної Ради, голови фракцій та комітетів.

«Головне питання – законопроєкт №10378 щодо вдосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби», – написав Арахамія.

Він нагадав, що обговорення документа проходило в Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в закритому режимі, з дотриманням вимог законодавства щодо роботи з таємною інформацією.

«Було багато дискусій. Ми розуміємо запит військового командування і готові йти назустріч. Але не всі норми можуть бути підтримані. Якісь положення прямо порушують права людини, якісь не є оптимально сформульовані. Про це відкрито сказали військовому командуванню», – повідомив Арахамія.

Він додав, що всі політсили зрозуміли і підтримують необхідність мобілізації.

«За результатами наради, законопроєкт повертається ініціатору. Одночасно передаємо пропозиції напрацьовані на комітеті та у робочих групах», – резюмував голова фракції «Слуга Народу».

Нагадаємо, 25 грудня стало відомо, що Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби” №10378.

Уряд пропонує парламентарям накласти низку обмежень на тих громадян, які не виконали обов’язки щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації, для порушників правил військового облікута законодавства про оборону підвищити штрафи, а за відмову проходити медогляд позбавляти волі так само, як за ухилення від мобілізації.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Читайте також –
Дрони для ЗСУ: За передноворічний тиждень Тернопіль передав на фронт більше півсотні розвідувальних квадрокоптерів різних типів

Коментувати

Попередня стаття

Доставка Sushi Pizza 39 у Тернополі: швидко, дешево і смачно

Наступна стаття

ROMA TUZ презентує новий кліп «Помада», присвячений вольовим жінкам