На Бучаччині п’яний школяр перекинувся на “Жигулях” і отримав 17000 грн штрафу

жигулі вночі

Бучацький районний суд призначив покарання для неповнолітнього водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

Як зазначається у матеріалах справи, випадок трапився 1 листопада 2023 року на 14-му кілометрі автодороги Бучач – Товсте (поблизу села Язловець Бучацької міської громади). Ввечері, близько 23:30, водій автомобіля “ВАЗ 21011” (“Жигулі”) не обрав безпечної швидкості руху, не впорався з керуванням та допустив перекидання транспортного засобу.

У результаті ДТП транспортний засіб отримав механічні ушкодження з матеріальними збитками. За кермом автівки перебував неповнолітній – учень 10-го класу однієї із шкіл Бучаччини.

Юнак мав ознаки алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводився на місці автопригоди. Результат позитивний – драгер показав 0,54 проміле алкоголю. Нагадаємо, допустима норма 0,20 проміле.

У письмових поясненнях юнак вказав, що ввечері у гаражі ремонтував гальма автомобіля та випив близько 1 л пива “Закарпатське”. Опісля цього вирішив проїхатися аби перевірити результат ремонту, але не впорався з керуванням та в момент повороту перекинувся.

На порушника склали чотири адміністративні протоколи: за ч. 1 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом без полісу обов’язкового страхування), за ч. 2 ст. 126 КУпАП (керування транспортним засобом особою, яка не має при собі відповідних дозвільних документів), за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані сп’яніння).

У суді усі чотири протоколи об’єднали в одне провадження. У судовому засіданні водій “Жигулів” визнав свою провину, розкаявся у вчиненому та просив суворо не карати.

Адвокат неповнолітнього водія просив щодо порушника не застосовувати покарання у вигляді штрафу.

Нагадаємо, чинне законодавство дозволяє за певних обставин застосовувати альтернативні заходи впливу щодо порушників ст. 130 КУпАП у випадках, якщо їм не виповнилося 18 років.

Втім, зважаючи на суспільну небезпеку вчинених порушень, суддя вирішив, що в даному випадку слід призначити покарання у вигляді штрафу.

Відтак, заслухавши пояснення та дослідивши матеріли справи, Бучацький районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 21011” визнати винним у вчиненні інкримінованих адміністративних порушень та призначив йому покарання за найбільш серйозне із числа вчинених, а саме за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Призначене покарання – штраф у розмірі 17000 гривень.

На цю постанову було подано апеляційну скаргу, але Апеляційний суд рішення суду першої інстанції залишив без змін.

Читайте також –
У Почаєві внаслідок ДТП загинув велосипедист

Коментувати

Попередня стаття

Регенерация тормозных суппортов – когда и зачем ее нужно производить?

Наступна стаття

На аукціоні віддадуть в оренду приміщення будівлі у центрі Бережан