Настільні ігри покращують роботу мозку – у будь-якому віці

Карткові настільні ігри – це не тільки чудовий спосіб провести вільний час, а й справжня вправа для розуму. Вони корисні для нашого мозку – в будь-якому віці.

Настільні ігри рекомендуються як профілактика розладів пам’яті та нейродегенеративних захворювань. Настільні ігри для компанії – одна з найкращих ідей для сімейного проведення вільного часу, особливо взимку, а також для проведення дозвілля у колі друзів.

На українському ринку великий вибір настільних ігор пропонує видавництво “Geekach Games”. В Інтернет-магазині видавництва можна зробити замовлення як для оптових закупівель, так і для роздрібних. В асортименті “Geekach Games” сотні популярних ігор українською мовою для різних вікових груп. Також вражає різноманітність за жанрами.

Граючи в гру вдома з близькими, можна поєднати приємне з корисним, часто стираючи межі між поколіннями. Адже в настільні ігри можуть грати навіть маленькі діти, та й старші теж можуть отримати від гри масу задоволення.

Як настільні ігри впливають на мозок?

Вчені довели, що настільні ігри позитивно впливають на гостроту розуму в подальшому житті. Люди, які регулярно проводять свій вільний час за нецифровими іграми, отримують кращі результати в тестах на пам’ять старше 70 років.

Наприклад, у грі Undercover (“Під прикриттям” або “Забудькуватий шпигун”) розкладають на столі 25 паролів і створюють дві команди. Перед їхніми капітанами є спеціальна картка, на якій вказано, які з них належать їм, а які — суперникам.

Озброївшись цими знаннями, вони повинні придумати підказки, які поєднують якомога більше слів, а решта команди повинна вгадати, що мав на увазі капітан. Це величезний виклик для всіх учасників, особливо коли за столом присутні представники різних поколінь. Молодші можуть вивчати архаїзми, а старші – сучасний сленг.

Просторове планування та стратегія

Дуже корисним інструментом для стимуляції мозку є завдання, пов’язані зі складанням різних елементів – від головоломок, кубиків LEGO до ігор-головоломок. Однією з таких настільних ігор є “Печворк” (ковдра), гра для двох гравців, у якій вони самі шиють ковдри. Виграє той, хто краще спланує і заповнить наявний простір. Місця небагато, тому інколи справді доводиться серйозно усе розраховувати, адже перекрити можливість маневру надзвичайно легко.

Тренують не лише рефлекси

Кожна карткова гра базується на двох елементах: візуальному аналізі та швидкій реакції. Однією з найпопулярніших ігор цього типу останніх років є Dobble, в якій учасники шукають пари однакових символів. Будь-які дві карти з колоди завжди мають одну загальну картинку, і завдання гравця помітити її та назвати вголос раніше, ніж це зробить суперник. Таким чином учасники такої розваги тренують не лише рефлекси, а й мову та координацію очей і рук.

Cortex, навпаки, справжня вправа для розуму і, здавалося б, проста гра. Гра поєднує в собі різноманітні завдання: головоломки, вправи на розвиток пам’яті. У кожному раунді на столі з’являється одне із завдань. Той, хто першим розгадав головоломку, закриває картку рукою і голосно вимовляє відповідь, яку потім перевіряють інші.

Ця гра активує різні області людського  мозку, особливо тому, що завдання також включають сенсорні картки, які гравці розпізнають із заплющеними очима, аналізуючи їх текстуру.

Настільні ігри розвивають багато навичок, тому грати в них варто заради свого здоров’я та здоров’я наших близьких. Кожна гра може бути ідеальними 15, 30 або 60 хвилинами для покращення настрою та гарного проведення часу, особливо під час святкового сезону.

Коментувати

Попередня стаття

У Хоросткові не розминулися два КамАЗи. Один водій отримав важкі травми

Наступна стаття

Місцеві громади звертаються до уряду – ЗСУ В ПЕРШУ ЧЕРГУ!