Смерть за Україну і через Україну

ДТП

Зовсім поряд на стрічці новин – два вельми показових повідомлення: “Ще один наш краянин загинув на війні” і “Через п’яного водія загинула жінка”.  Об’єднує їх поняття “загибель”.

За різних обставин, але з однаковим трагічним фіналом. Молодий чоловік пішов боронити свою землю від погані, яка зазіхає на неї. Його загибель – це загибель за Україну.  Смерть літньої жінки під колесами – це загибель через Україну. Через те, що вона не карає належно тих, хто брутально порушує правила дорожнього руху і полюбляє їздити “під градусом”. Для багатьох водіїв це стало нормою.

Вакханалія на дорогах щодня поповнює скорботний список жертв, і з такою ж регулярністю з’являються повідомлення про те, що винуватці щасливо уникають покарання. Ну як після цього не повірити у свою всесильність і невразливість?  То, все-таки, не може чи не хоче держава Україна навести порядок у цій справі? Адже не так складно  видається облаштувати ще одну містку тюрягу і давати кілька повноцінних років ув’язнення за саме лише керування автомобілем у нетверезому стані. І з його конфіскацією (уявляю, як презирливо скривить рот якийсь крутий “шоферюга”). І з геометричним зростанням терміну у випадку спричинення аварії.

Людська маса, загалом, ляклива, і два-три показові процеси з суворими вироками змусили б любителів проїхатися з вітерцем і “підшафе” принишкнути – ще у стародавньому Римі відзначали, що блискавка вражає одного, а лякає багатьох. Але, здається, наша рідна держава не збирається йти таким шляхом. Адже тоді чималому числу нинішніх “господарів життя” довелося б поміняти комфортне сидіння свого “джипа” чи “мерса” на тверду лаву підсудних, а зручне житло – на тюремні нари. Чи часто таке було в новітній історії України?

Зрозуміло, від долі жертви трагічного випадку не можна бути застрахованим ні в законослухняному Сингапурі, ні на автобані біля Гамбурга, ні на хайвеї десь у Каліфорнії. Аварії з людськими жертвами траплятимуться завжди. Але усвідомлення цього – не привід миритися з “бєспрєдєлом” на наших дорогах, адже він обертається, напевно,  не меншим числом загиблих і покалічених, ніж на війні. І є нині, фактично, такою ж війною…

Автор: Ігор ДУДА

Читайте також –
В аварії на Теребовлянщині загинув 19-річний мотоцикліст

Коментувати

Попередня стаття

Нова схема: аферисти розсилають фейкові оголошення від імені відомого супермаркету

Наступна стаття

На Борщівщині у річці виявили тіло загиблого чоловіка