Пам’ятна дата з додатковим навантаженням

День  8 травня є не лише Днем пам’яті та примирення у Європі й Україні. У календарі історичних дат є ще декілька вельми цікавих подій.

Приміром, цього дня 1794 винахід лікаря Гільйотена (гуманіст!) зробив коротшим рівно на голову чоловіка, чиї зображення досі є в підручниках з хімії, а портрети – на стінах у вишах хімічного профілю. І недаремно, адже саме він, Антуан Лавуазьє, вважається засновником сучасної хімічної науки.

Лавуазьє в буквальному розумінні грався з вогнем –  жив у пороховому арсеналі; тут же розташовувалася його лабораторія, що була одним з головних наукових центрів Парижу того часу. Однак недаремно кажуть в народі: кого мають повішати – той не втопиться (в даному випадку доречніше буде сказати – не злетить у повітря). Окрім діяльності в царині хімії, месьє Лавуазьє щось “нахімічив” у іншій сфері, вляпавшись, як сказали б нині, в дуже сумнівну корупційну оборудку.

Тодішня Франція – це вам не нинішня демократична і поблажлива Україна: революційний трибунал (від них це пішло?) засудив видатного хіміка вкупі ще з 30 шахраями до страти. Ні визначні заслуги перед Францією, ні спроба заступництва колег, ні наукова слава не врятували Лавуазьє від смерті. Шкода. Це – з одного боку. А з іншого… Може, непогано б тодішні французькі порядки та звичаї – та й у нашу нинішню неньку-Україну. Бо гуманні та демократичні методи протидії корупції відчутно “пробуксовують”…

Цю не надто веселу розповідь, пов’язану з датою 8 травня, хотілося б завершити на більш бадьорій, теж  “хімічній” ноті. Тим більше, що йдеться про річ, яка справді здатна підбадьорити. Саме цього дня  1886 р. в американській Атланті аптекар Джон Пембертон створив всесвітньовідомий нині напій “Кока-колу”.

Створювався він як засіб від головного болю і відвикання від морфію (сам Пембертон дуже “нерівно дихав” до цього зілля), а обернулося майже як з віагрою: планувалося одне, а вийшло дещо інше. І ось бренд підбадьорливого напою уже тривалий час переможно крокує світом. Валерій Лобановський, щоправда, називав напій “засобом для чищення ковзанів”, але то вже питання смаку…

Автор: Ігор ДУДА

Читайте також –
Чи можливо зняти “Ментівські війни. Тернопіль”?

Коментувати

Попередня стаття

У Тернополі “вар’яти” презентують нову гумористичну програму

Наступна стаття

У Почаєві внаслідок ДТП загинув велосипедист