На Теребовлянщині водія попросили перепаркуватися і потім склали на нього протокол за п’яну їзду

поліція, адмінпротокол

Теребовлянський районний суд розглянув справу щодо водія, на якого поліцейські склали протокол за нетверезе керування транспортним засобом.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 22 вересня на Теребовлянщині.

Близько п’ятої години ранку на лінію “102” надійшло повідомлення про те, що на трасі М-19 Доманове – Ковель – Чернівці – Тереблече водій автомобіля “Ауді” перебуває за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

Патрульні поліцейські розшукали вказане авто – на той момент транспортний засіб уже був припаркований на узбіччі і водій нікуди не їхав.

Працівник поліції попросив водія перепаркуватися, оскільки частина автомобіля знаходилася на дорозі. Кермувальник відмовився, посилаючись на те, що погано почувається.

Далі між патрульним і водієм близько півгодини тривала суперечка, яка врешті закінчилася тим, що останній виконав вимогу правоохоронця і проїхав кілька метрів аби автомобіль повністю прибрати з проїжджої частини дороги.

Після цього поліцейський повідомив водія про наявність у нього ознак алкогольного сп’яніння і запропонував кермувальникові пройти огляд на місці зупинки або ж у найближчому медичному закладі.

Водій відмовився і у підсумку на нього склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Втім, у судовому засіданні адвокат водія просив закрити справу за відсутністю складу порушення. Мовляв, його підзахисний не керував автомобілем, а в діях поліцейських вбачаються ознаки підбурювання та провокації.

Суд прислухався до цього зауваження.

На переконання суду, працівник поліції, знаючи про можливе перебування водія у стані алкогольного сп’яніння, наказав йому перепаркувати транспортний засіб і тим самим спровокував до вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 130 КУпАП.

Таким чином, вищезазначена дія працівників поліції була спрямована не на усунення та припинення майбутнього адміністративного правопорушення як того вимагають вимоги Закону України “Про Національну поліцію”, а навпаки, на підбурювання його до вчинення порушення, та у подальшому складанням на нього протоколу, що засвідчує штучність створеної ситуації.

На підставі викладеного, суд прийшов до висновку про те, що відбулась провокація з боку працівників поліції.

Відтак, дослідивши матеріали, Теребовлянський районний суд постановив справу щодо водія автомобіля “Ауді” закрити у зв’язку з відсутністю в його діях порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Постанова судді 14 грудня набрала законної сили.

Читайте також:
На Теребовлянщині водієві пощастило: поліцейські не мали драгера, щоб поміряти алкоголь

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Борщеві: свіжі вакансії за січень

Наступна стаття

На Бучаччині згорів автомобіль “Жигулі” (ФОТО)