Поліцейський “розвод”: у Бережанах водій ледь не отримав 17000 гривень штрафу

алкотестер, драгер

Бережанський районний суд розглянув справу щодо водія, на якого поліцейські склали адміністративний протокол за нетверезе водіння.

Як вбачається із матеріалів, випадок трапився 19 липня цього року у місті Бережани. Близько опівночі поліцейські зупинили водія автомобіля “Рено Меган”, у транспортному засобі якого не горіла лампа габаритного вогню.

Під час спілкування у водія запідозрили ознаки алкогольного сп’яніння і запропонували йому пройти огляд на стан сп’яніння за допомогою алкотестеру.

Кермувальник погодився пройти такий огляд. Результат – 0,7 проміле, що на 0,5 проміле вище допустимої норми і вважається легким ступенем алкогольного сп’яніння.

На водія склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Втім, у судовому засіданні водій “Рено” своєї провини не визнав і заявив, що обставини, викладені в адміністративному протоколі, не відповідають реальним обставинам справи.

Водій заявив, що за чотири години до зупинки випив півсклянки безалкогольного пива. Коли  поліцейські запропонували пройти огляд на стан сп’яніння, то погодився, бо був впевнений у тому, що тверезий. Втім, алкотестер показав результат – 0,7 проміле.

Водій розповів у суді, що не погодився з таким результатом і вимагав провести повторний огляд на стан сп’яніння у медичному закладі. Однак поліцейські проігнорували його прохання та поспіхом склали протокол.

Досліджуючи матеріали справи, суд звернув увагу на відеозаписи з нагрудних камер поліцейських та з камери службового авто.

Замість одного безперервного запису з місця події правоохоронці представили до суду 11 відеофрагментів, причому деякі із них без звуку. Тим не менше, суд розглянув ці фрагменти.

Так ось, на одному з них водій продуває драгер і висловлює здивування з приводу результату у 0,7 проміле. На іншому поліцейський не роз’яснює водієві право пройти повторний огляд у медичному закладі, а відразу ж починає складати протокол. У наступному відеофрагменті водій висловлює незгоду із результатом і просить дозволити йому пройти огляд у медичному закладі. Поліцейський відповідає, що пізно, бо огляд уже пройдений.

Відтак, дослідивши відеозаписи з місця події, суд прийшов до висновку, що огляд водія на стан сп’яніння був проведений з порушеннями, а тому він є недійсним.

Отож у підсумку Бережанський районний суд 13 жовтня постановив закрити справу щодо водія автомобіля “Рено” у зв’язку з відсутністю в його діях складу порушення.

Читайте також:
У Кременці п’яному водієві пощастило – у поліцейських не працювала відеокамера

Коментувати

Попередня стаття

Машины из Америки: преимущества такой покупки

Наступна стаття

Сергій Надал: Тернополяни матимуть доступне тепло у домівках