Які сонцезахисні окуляри взяти у відпустку?

сонцезахисні окуляри

Капелюх та окуляри — головні атрибути літнього відпочинку, які захищають шкіру та очі від сонця.

Якщо з вибором капелюха можна покластися на свій смак, то для придбання сонцезахисної оптики варто дещо дізнатись. Далеко не всі окуляри здатні захистити очі, коли ви знаходитесь на березі моря, чи в горах. До прикладу, в каталозі інтернет-магазину Київлінза https://kyivlinza.ua/catalog/solntsezashchitnye-ochki/ є сонцезахисні окуляри 2 та 3 категорії. Далі ви дізнаєтесь, чим вони відрізняються, та які краще обирати для відпустки.

Вся увага на категорію світлопроникності

Лінзи сонцезахисних окулярів повинні затримувати надмірно яскраве світло, зменшуючи навантаження на очі. Здатність лінзи утримувати світло залежить від категорії світлофільтра. Існує 5 категорій світлопроникності, які позначаються цифрами від 0 до 4. Моделі нульової та першої групи вважаються косметичними, адже пропускають понад 90% сонячних променів. Їх безпечно носити тільки у приміщенні, або на дворі у похмуру погоду. Для відпустки краще підійдуть моделі 2, 3, або 4 категорії. Розглянемо випадки, коли їх краще надягати:

  • Лінзи 2 класу вважаються міськими, адже пропускають до 40% світла. Це оптимальний показник для міста, де частину променів утримують крони дерев та закривають дахи багатоповерхівок. У відпустці такий аксесуар знадобиться для прогулянок у парку, лісі, відпочинку на терасі або під парасолею.
  • 3 категорія світлопроникності — найкращий вибір для літнього відпочинку. Вони затримують до 80% світла, тому надійно захищають очі. В них безпечно гуляти берегом моря та засмагати. Обирайте аксесуари з маркуванням Cat 3 (або C3) для дорослих та дітей.
  • Лінзи 4 класу вважаються спеціалізованими, аже пропускають не більше 8% світла. Вони призначені для використання у високогірних районах, а також у країнах, близьких до екватора. Обирайте такі окуляри, якщо плануєте похід у гори. Але пам’ятайте, що їх не бажано носити у місті та заборонено надягати під час керування автомобілем.

Захистіть очі від ультрафіолету 

Тонування лінз та клас світлопроникності не впливають на їх здатність блокувати UV-випромінювання. Обираючи оптику з найтемнішим тонуванням, ви не захищаєте очі від ультрафіолету, а наражаєте на небезпеку, якщо лінзи не мають УФ-фільтру. Важливо, щоб аксесуари, які ви носите на відпочинку, блокували два типи ультрафіолету: А і В, довжиною від 280 до 400 Нм. Шукайте моделі з маркуванням UV-400, або 100% UV Protection. Обидва маркування свідчать про наявність фільтра, який блокує ультрафіолетові промені типу А та В.

Купуйте окуляри дітям

Захист від сонця потрібен усім членам родини, а особливо дітям. Так, діти можуть зламати оправу або подряпати оптику. Для найменших існують моделі з пружинним з’єднанням дужок і забралами, що закривають лінзи. Поясніть дитині, що окуляри – це не іграшка, а захист від сонця.

Розкажіть, як правильно їх надягати та знімати. Обирайте для дитини моделі 2-3 категорії світлопроникності та обов’язково перевірте наявність УФ-фільтра. Не купуйте оптику на ринку чи на стендах у підземних переходах. Краще прикривати очі від сонця капелюхом чи кепкою, ніж неякісними окулярами.

Коментувати

Попередня стаття

У Гусятині зіткнулися мотоцикл і мотоблок. Четверо людей травмовано

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 26 червня