2,72 проміле: на Теребовлянщині п’яний водій розповів у суді, що був лише пасажиром

смт. Дружба

Теребовлянський районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані сильного алкогольного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення було зафіксовано 25 жовтня цього року у селищі Дружба. Близько першої години ночі працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 21099”, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки. Результат – 2,72 проміле, що майже у 14 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Окрім того у кермувальника ВАЗу не має водійського посвідчення і тому на місці зупинки на основі постанови, винесеними поліцейськими, він отримав 3400 гривень штраф за порушення ч. 2 ст. 126 КУпАП.

Під час судового розгляду своєї провини у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, водій ВАЗу не визнав. Пояснив, що тієї ночі він їхав у вказаному автомобілі як пасажир, а не водій.

Сидів на задньому сидінні за водієм, звідки і вийшов, повідомив поліцейським, що він водій, проходив огляд на стан сп`яніння, оскільки не хотів псувати репутацію свого товариша, який дійсно перебував за кермом. Такі дії у суді пояснив тим, що дійсно перебував у стані сп’яніння і тому не до кінця усвідомлював свою поведінку та наслідки.

Досліджуючи матеріали справи, суд ці пояснення сприйняв критично і розцінив їх як намагання уникнути відповідальності.

Так, на відеозаписі з місця події справді зафіксовано, що водій відчиняв задню дверку автомобіля. Але також зафіксовано, як чоловік зізнався поліцейським, що встиг пересісти на заднє пасажирське сидіння і є реальним водієм авто.

Під час проходження огляду на стан сп’яніння і під час складання протоколу жодних заперечень не висловлював і підписав протокол. Також ні заперечень, ні зауважень не висловлювали інші особи.

Окрім того суд звернув увагу на те, що водій ВАЗу отримав 3400 грн за порушення ч. 2 ст. 126 КУпАП, але цю постанову він навіть не намагався оскаржувати у суді. А мав би її оскаржувати, якщо стверджує що був пасажиром…

Відтак, дослідивши матеріали справи, Теребовлянський районний суд постановив водія автомобіля “ВАЗ 21099” визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Олесь ДОНЧАК

Читайте також:
У Бережанах п’яний водій і пасажир після зупинки поліцією “помінялися місцями”. Чи повірив їм суд?

Коментувати

Попередня стаття

Суд покарав винуватця смертельної ДТП, яка трапилася поблизу Тернополя

Наступна стаття

Сергій Надал: Українці та місцеве самоврядуванню мають бути готові до протидії агресору