10 цікавих фактів про Козову

Невеличке містечко на заході від Тернополя хоч і не надто багате історично, проте все ж має чим привабити туристів. Тут є на що подивитися та що послухати.

Аби це підтвердити, пропоную добірку цікавих фактів про Козову. Отже, поїхали:

  1. Досі не відомо, звідки саме пішла назва міста. Більшість науковців вважають, що слово «Козова» з’явилося через величезні отари кіз, яких тут випасали впродовж століть. До слова, сьогодні на цій території – став.
  2. Одне з найстаріших міст Тернопільщини. Перша писемна згадка датується аж 1440-м роком. Попри це археологи вважають, що перші поселення з’явилися на цих територіях значно раніше. А саме – щонайменше на перетині першого століття до нашої ери та нашої ери.
  3. Найповільніше зростання та розвиток. Як засвідчують історики, через часті напади турецько-татарських орд (як мінімум 3-5 раз на століття) та невдале керування власниками Козова розвивалася дуже повільно. Місто майже не розбудовувалося та не збільшувалося за чисельністю впродовж трьох століть.
  4. Затяті повстанці. В часи визвольної війни 1648-54-рр багато жителів міста виступили проти панського гніту. Так, кілька сотень чоловіків у 1648-му приєдналися до селянсько-козацького війська під проводом Богдана Хмельницького.
  5. Чисельні розваги. У 1650-му році місто отримало Магдебурзьке право. Тоді йому дозволили проводити аж 11 щорічних великих ярмарків та один щотижневий (у четвер). Це – чи не найбільша затверджена кількість з-поміж усіх міст на Тернопільщині. До слова, тоді ж за Козовою закріпили 22 лани землі.
  6. Мультинаціональне місто. Свого часу в Козові жили не лише українці. Велику частину населення становили етнічні поляки, вірмени, євреї.
  7. Занедбана архітектура. Попри багату історію місцева влада й не планувала відновлювати місцеві будівлі минулого. Свого часу ніхто не відбудовував зруйновані костел (1669-й рік будівництва) та замок (зведений на початку XVI ст). Інші архітектурні пам’ятки сьогодні в занедбаному стані, лише декілька приміщень використовуються досі.
  8. Кілька некрополів. У Козові вшановують загиблих. Так, у місті є братські могили радянських воїнів та січових стрільців, а також велике поховання євреїв (близько двох тисяч осіб).
  9. Фестивалі кіз. А точніше – «Коза-Фест». Оригінальний фольклорний аграрно-мистецький фестиваль проводять вже кілька років поспіль. Окрім драйвової музики «Коза-Фест» приваблює: величезним згуртуванням рогатих парнокопитних; смачними наїдками, виготовленими з козячого сиру чи молока; цікавими майстер-класами тощо. Родзинкою фестивалю є дефіле кіз. Рогатих прикрашають квітами, намистом, стіжками й дзвониками і не тільки.
  10. Козячі почесті. Не фестивалем єдиним у місті прославляють рогатих парнокопитних. Так, тут встановлено пам’ятник козі, ця ж тварина красується на гербі міста, зображення вередливих також можна побачити на сувенірних монетах, магнітах тощо.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Зборів

Коментувати

Попередня стаття

Вимагали гроші у забудовників – на Тернопільщині затримали двох свіженьких хабарників

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 9 грудня