10 цікавих фактів про Кременець

Невеличке містечко на півночі від Тернополя направду вважається туристичною родзинкою не лише області, але й всієї України.

Місцину щороку відвідують чимало туристів. Причин для цього безліч. Аби довести нашу правоту, пропоную ознайомитися з рядом цікавинок. Отже, поїхали:

  1. Жінка-Дракула. Саме так в народі охрестили Бону Сфорцу – королеву Речі Посполитої, на честь якої у місті названо гору. Вважається, аби підтримувати вроду та вічну молодість правителька вмивалася кров’ю незайманих дівчат. Цей факт, до речі, не підтверджено. Власне, як і той, що королева приїздила до Кременця. До слова, про Бону мало що відомо. Досі говорять, нібито королева отруїла свою невістку, а також вбивала всіх коханців. Ще один цікавий факт, Бона і справді була ріднею Владу Цепешу, більше відомому як Граф Дракула.
  2. Батьківщина геніїв. Саме родом з Кременця (чи прилеглих сіл) такі відомі постаті, як: польський літератор Юліуш Словацький, музичний корифей Михайло Вериківський, просвітитель Іцхак Бер Левінзон, культовий в Америці скрипаль Ісак Стерн, письменники Галина Гордасевич та Юрій Покальчук. До того ж у Кременці свого часу творили: Улас Самчук, Оноре де Бальзак, Гуго Колонтай, Микола Пржевальський, Максим Рильський і Тарас Шевченко. Останній тут почав працювати над «Варнаком».
  3. Місто на дві держави. Історія Кременця споконвіку тісно переплітається з Польщею. Навіть сьогодні, попри приналежність до України, тут проводиться літературно-мистецький форум «Діалог двох культур». А з п’яти міст-побратимів аж три – польські.
  4. Екскурсії на кладовища. У Кременці декілька кладовищ – козацьке, єврейське, монастирське, польське, туницьке, військове – і всі вони входять у культурну програму. Ба більше, частина туристів замовляють окремі маршрути некрополями.
  5. Максимальне скупчення архітектури. І дня не вистачить, аби відвідати всі цікавинки Кременця й хоча б скупо ознайомитися з їхньою історією. А дивитися справді є на що: Колегіум Єзуїтів, Кременецький замок та відома гора Бона, садиба сім’ї Словацьких, Богоявленський монастир, костел Св. Станіслава, ботанічний сад, будинок «Близнюки» тощо.
  6. Культова санна траса. До 2018-го вона була єдиною (відкритою для змагань та тренувань) в Україні. Полоскотати нерви тут можуть всі охочі як влітку, так і взимку. До слова, тут також є кілька трамплінів. Загалом у місті щороку проходять літні та зимові змагання обласних, всеукраїнських та міжнародних рівнів.
  7. Осередок кінематографу. Кременець настільки привабливий, що манить режисерів та сценаристів. Так, у 2017-му на Замковій горі відзняли звукову доріжку «На віки» до історичного фільму Тараса Химича «Король Данило». Цьогоріч (2020-го) стартують зйомки стрічки про відомого місцевого спортсмена Андрія Пушкаря.
  8. Значно старіше, ніж здається. Офіційно датою заснування міста вважають 1227-й рік. Власне, цим числом датується перша згадка. Проте, за деякими джерелами, у польських енциклопедичних словниках Кременець згадується в 1064-му. Теорію частково підтвердили розкопки 2007-го. Саме тоді археологи знайшли у місті будівлю, датовану Х-м століття.
  9. Місто легенд. Історій понад сотню: від «теорій» заснування та замурованих у стінах дівчат до неймовірних скарбів, які королева Бона нібито заховала у 90-метровому колодязі.
  10. Активні бунтарі. Кременчани славляться гордою натурою та вибуховим характером. Можливо саме через це вони активно вступали до лав руху опору. І йдеться не лише про період минулого століття.

Кременець направду цікаве місто, яке варто побачити на власні очі. Аби детальніше ознайомитися з усім, слід замовити екскурсію.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Козову

Коментувати

Попередня стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 20 грудня

Наступна стаття

Від ускладнень коронавірусу у Львові помер науковець з Тернопільщини Ігор Скочиляс