10 цікавих фактів про Ланівці

На південному сході від Тернополя розкинулося невеличке містечко – Ланівці.

Місцина славиться древньою історією, цікавою культурою та мальовничим краєвидами. Попри це, на жаль, туристів тут небагато. І дарма.

Аби хоч якось змусити вас відвідати Ланівці, пропоную ознайомитися з добіркою цікавих фактів. Отже, поїхали:

  1. Цікава топоніміка. Довкола походження назви витають кілька легенд. Одна з найпопулярніших – про хлопця Лана. Народився він давним-давно у бідній сім’ї, проте був дуже роботящим та умілим. З дитинства закохався Лан у дівчину Оленку, батьки якої були проти цього союзу. Та й настільки, що в день вінчання отруїли і доньку, і новоспеченого зятя. Проте, як тільки молодята впали намертво, їхні тіла зникли, а на тому місці з’явився величезний лан пшениці. Згодом тут почали селитися люди.
    За іншою версією, назва походить від слова «лан» – міри величини.
  2. Старе місто. Офіційно датою заснування вважають 1444 рік. Адже саме тоді про Ланівці вперше згадали в одному з офіційних документів.
  3. Значно багатша культура. Перші поселення тут з’явилися ще задовго, до писемної згадки. Так, під час розкопок археологи знайшли сліди трипільської культури та характерних поселень. Серед інших знахідок – римські монети ІІ століття, залишки посуду Черняхівської культури.
  4. Найстаріше місто. Мало хто знає, проте Ланівці отримали поважний статус ще в далекому 1545-му році. Разом з цим місто здобуло більше прав та повноважень. До слова, за радянщини Ланівці «понизили» до смт, і лише в 2001-му повернули поважний «титул».
  5. Майже не зазнавало руйнацій. На відміну від інших міст Тернопільщини, на Ланівці нападали лише пару разів. Суттєво поселення зруйнували татари у 1618-му. Опісля, навіть під час облав (переважно козацькими загонами), будівлі вдавалося зберігати.
  6. Активний розвиток. Місто розширювалося та популяризувалося з кожним роком. Найбільший розквіт Ланівців припадає на часи підпорядкування Речі Посполитій та Російській Імперії. За останньої місто зробили волосним центром Кременецького повіту Волинської губернії.
  7. Знищення євреїв. І йдеться не про часи світових воєн. Так, у 1841-му в місті вигорів єврейський квартал. Загалом, вогонь повністю знищив 129 будівель. До слова, у серпні 1942-го нацисти у місті розстріляли понад 3500 євреїв.
  8. Осередок повстанців. Ланівчани брали активну участь в боротьбі з окупаційною владою. Так, в травні-червні 1919-го у місті розташовувався корпус січових стрільців армії УНР. А після захоплення армією Польщі в Ланівцях організовують невеличкі повстанські групи.
  9. Сакральна історія. У місті дев’ять храмів. У восьми із них досі проводяться богослужіння. До слова, найстарішу сакральну споруду зводили ще у 1816-му році.
  10. Два некрополі. У Ланівцях меморіальними комплексами вшанували пам’ять загиблих бійців ОУН-УПА та 68 радянських бійців і офіцерів.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про Кременець

Коментувати

Попередня стаття

У Чорткові на перехресті зіткнулися Nissan і Skoda. Є травмовані (ФОТО)

Наступна стаття

Тернопільська громада: муніципали штрафують селян за порушення правил благоустрою (ФОТО)