Після землетрусу в Румунії на Прикарпатті утворився унікальний грязьовий вулкан (ФОТО)

вулкан Старуня, Прикарпаття

Прикарпаття і справді унікальне. Черговим доказом цьому є єдиний в Україні активний вулкан Старуня.

Розташований він в однойменному селищі Богородчанського району Івано-Франківської області.

До слова, це єдиний у світі активний грязьовий вулкан. Аналогів йому немає ніде у світі, пише Панорама Прикарпаття.

Грязьовий вулкан – відносно молода геологічна пам’ятка природи, яка утворилася в 1977 році після землетрусу в Румунії. Загалом, це комплекс з активних 8 кратерів і 12 непостійних мікрократерів. Періодичність та інтенсивність виверження газів, нафти, мінералізованої води різна.

Висота найвищого конуса – майже 3 метри, довжина глинистих потоків – 10-60 м.

Старуня розташований на стику літосферних плит. Завдяки цьому вулкан «росте». В середньому – на один метр впродовж семи років. Принаймні таку активність зафіксували за останнє десятиліття.

вулкан Старуня на Івано-Франківщині

Частково вулкан можна назвати рукотворною пам’яткою. Понад століття тому у цій місцевості розробляли нафтові та озокеритні родовища. Деякі копальні сягали у глибину сотні метрів. І це попри те, що активні фізико-хімічні процеси відбуваються на відстані 600-1000 метрів від поверхні.

До речі, 5 жовтня 1907 року працівники німецької фірми братів Кампе під час підземних робіт у копальні озокериту на глибині 12,5 м знайшли бальзамоване тіло мамонта. 6 листопада 1907 року у тій самій шахті на глибині 17,6 м розкопали фрагмент забальзамованого волохатого носорога. Рештки доісторичних тварин направили до музею Дідушицьких у Львові (тепер – Державний природознавчий музей НАН України).

Місцеві жителі стверджують, що за радянщини поблизу села знайдено родовище уранових руд. Інформація досі офіційно не підтверджена. Однак місцевість і справді має унікальний радіаційний фон – до 60 мікрорентген на годину і вище. Це зумовлюють виявлені радон та відклади солей важких металів.

вулкан в Україні

Особливість місцини щороку приваблює десятки науковців не лише зі всієї України, але й з-за кордону.

Сьогодні копальні закинуті. Однак місцеві жителі та любителі наживи зрідка видобувають озокерит, сірку, свинець, цинк, мінеральні води. Останні направду вважають цілющими через надзвичайно велику кількість мінералів та мікроелементів.

вулкан в Україні

Недалеко від вулкану також є соляна криниця завглибшки понад 20 метрів. Концентрація солі тут – 70 ‰. Ще за часів Польщі цілющою водою лікували хвороби опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту. Зараз воду з криниці можна набрати безкоштовно. Вхід до вулкану вільний.

Добратися до унікальної місцини з Івано-Франківська можна міжміським автобусом. Спочатку до населеного пункту Старуня. Вже звідти власним ходом до вулкану. Поїздка триватиме трохи більше, ніж годину.

Христиан СЛОТА

Читайте також:
Власники баз відпочинку розповіли, скільки коштуватиме день на морі

Коментувати

Попередня стаття

Їздить на старій “Ниві”? Мер Чорткова оприлюднив декларацію доходів за 2019 рік

Наступна стаття

Нема грошей: тернопільська “Нива” може відмовитися від виходу у першу лігу