Пам’ятники Тернополя: від плачу до сміху. Частина 4 (ФОТО)

Про пам’ятники Тернополя можна говорити вічно, охоплюючи чи не весь спектр емоцій.

Є тут над чим плакати – «Дерево без коріння», сміятися – «Зуб мудрості», замислюватися – «Кобзар». Цікавинок у місті й справді багацько, проте деякі вартують особливої уваги.

Тристоронній годинник

Ми вже згадували двома словами унікальну візитівку Файного міста. Проте історія тристороннього годинника куди більша й цікавіша.

Перша згадка про незвичну пам’ятку міста збігається з датою встановлення – 1896 рік. Щоправда, тоді годинник стояв в дещо іншому місці – на перехресті вулиць Міцкевича на так званому «корсо» (теперішній бульвар Тараса Шевченка) та 3 Мая (нині вул. Гетьмана Сагайдачного). Тобто, якщо дивитися на годинник зараз (спиною до вулиці Руська), попередньо він стояв лівіше.

В часи Другої світової війни пам’ятку вщент зруйнувала радянська влада. На кілька десятиліть Тернопіль втратив свою візитівку.

Тристоронній годинник

Відновили, а точніше – створили повну копію відомого годинника лише у 2014-му році. Офіційно відкрили його 28 вересня о 15:00. Хоч планувалася презентація на День міста – 28 серпня. Автором проєкту став відомий годинникар зі Львова Олексій Бурнаєв.

До кінця того ж року довкола годинника облаштували урни для сміття й лавочки. Кількома місяцями пізніше – встелили старовинну бруківку, яку попередньо зібрали з різних вулиць Файного.

До слова, тристоронній пам’ятник внесено до «Спадщини світового годинникарства». До переліку французьких знавців потрапляють лише найоригінальніші витвори світу.

Мініатюра синагоги

Тернопіль, напевне, єдине місто, яке має пам’ятники про пам’ятники. А саме – бронзові мініатюри, що детально відтворюють занедбані, а то й зовсім втрачені об’єкти.

Однією з таких є копія синагоги та ринкової площі, які зруйнували під час Другої світової війни. Постамент офіційно відкрили 17 листопада 2019-го року на вулиці Руська, 12 – поблизу пам’ятника Іванові Горбачевському.

Мініатюра Синагоги, Тернопіль

Як відомо, мініатюру створили в рамках проєкту «Тернопіль у бронзі». Його кількома роками раніше започаткували місцеві активісти задля збереження історичних пам’яток.

До слова, зведення втраченої синагоги датують 1622-1628 роками. Споруда будувалася у поєднанні стилів ренесансу й готики. 1944-го споруда зазнала значних пошкоджень. Уже після закінчення війни руїни розібрали.

Скульптура Ангела-хоронителя

Тернополян не дарма вважають чи не найбільш релігійними українцями. Підтвердженням цьому є не лише сотні тисяч прочан на богослужіннях, але й релігійні пам’ятники.

Однією з таких є скульптура Ангела-хоронителя з лавровою гілкою в руці, встановлена на вулиці Григорія Танцорова (поблизу облпрофради). Офіційно постамент відкрили 21 жовтня 2001 року з нагоди 75-ої річниці утворення міжспілкового об’єднання Тернопільщини. Хто став автором пам’ятника, на жаль, не відомо.

Побачити всі скульптури можна безкоштовно.

Христина СЛОТА, фото з відкритих джерел

Коментувати

Попередня стаття

У матчі тернопільської “Ниви” суддя показав 5 червоних карток (ВІДЕО)

Наступна стаття

Міністр охорони здоров’я віддав наказ “мочити” Тернопіль?