15 цікавих фактів про Чехію

Чехія, цікаві місця, Прага

Чехія, хоч і невелика європейська країна, проте, направду, чи не найгарніша. Тут є і мальовнича природа, й дивовижна архітектура – як минулих століть, так і сучасна.

Проте, не цим єдиним славиться Чехія у світі. Саме тому пропоную вам ознайомитися з цікавинками про цю мальовничу країну. А саме:

1. Чехія має унікальний гірський захист. Так, лише на кордонах зі Словаччиною та незначною південною частиною Австрії є відносна рівнина. Межі з Польщею та Німеччиною височіють на понад тисячу метрів над рівнем моря.

2. Як не дивно, але саме Чехія – країна колишнього комуністичного табору з найбільш стабільною та успішною економікою. За весь час незалежності тут не було дефолту.

3. Свого часу чеська столиця Прага була найвпливовішим містом в усій Європі. Цього спромігся Карл IV (1346-1378), імператор Священної Римської імперії та король Богемії.

4. Прага – місто дивних скульптур. Їх тут і справді близько тисячі, проте автором найдивніших є Давид Чорний. Так, не одного туриста здивували немовлята, які повзають по башті, або перевернутий кінь.

5. Самі чехи говорять, що інколи з Праги можна побачити аж Ейфелеву вежу в Парижі! Вдається це лише в дуже ясний літній день і то тільки з деяких районів міста.

6. Свого часу саме у Празі знаходився найбільший у світі парк розваг. Йдеться про Eden Pleasure Gardens в районі Vršovice, який мав велику популярність в минулому столітті. На жаль, окупаційна влада його знищила.

7. Саме у Чехії можна побачити найбільший у світі замковий комплекс. Йдеться про Празький град, територія якого займає понад 70 тисяч квадратних метрів!

8. Чехія відносно маленька країна з невеликою кількістю населення. Так, в усій державі є лише 25 міст, населення яких понад 40 тисяч осіб.

9. Пиво – окрема культура в Чехії. Перший завод з виготовлення цього трунку на території держави відкрили в 1118-му році. А от сьогодні саме чехи є світовими рекордсменами за кількістю випитого пива. Так, на рік одна людина споживає понад 160 літрів пива!

10. Чехія – країна спа-курортів. Тут будують не окремі комплекси, а цілі міста. Чи не найпопулярнішими у світі є Карлові Вари, Теплиці та Франтішкові Лазні. Всі вони розташовані на кордоні з Німеччиною.

11. Саме чехи – найбільші винахідники. І вони цим пишаються! Ще б пак! Завдяки ним у людей є контактні лінзи, громовідвід, цукор-рафінад, а зі слів – «грип», «долар», «пістолет» та «робот».

12. Саме у Чехії можна побачити найстаріший астрономічний годинник у світі, який все ще діє. Йдеться про Празькі куранти на Староміській площі, встановлені в далекому 1410-му році.

13. Чехія – єдина країна у світі, яка заохочує іммігрантів повертатися додому. Так, аби зменшити кількість іноземних працівників, уряд країни надає їм 500 євро та оплачує проїзд на батьківщину.

14. Не Україна єдина славиться замками. Так, у Чехії є понад 2 000 фортифікаційних споруд. А зважаючи на площу країни, тут їхня найбільша концентрація на місцевості.

15. Саме у Чехії, в Празі, можна побачити один з найстаріших університетів світу. Йдеться про Карлів університет, зведений в далекому 1348-му році.

Читайте також:
15 цікавих фактів про Польщу

Коментувати

Попередня стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 8 травня (ВІДЕО)

Наступна стаття

Оперативна інформація Генштабу ЗСУ станом на ранок 9 травня (ВІДЕО)