Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1967 року Флоріан Альберт

Чемпіонат світу 1966 року був дуже багатим на яскраві особистості. Практично в кожній команді був гравець, який видавав фантастичну гру і вів партнерів за собою.

Головні овації тоді дісталися Чарлтону і Еусебіу, команди яких досягли успіху, однак й інші герої Мундіалю дуже швидко вийшли з їх тіні.

У 1967 році «Золотий м’яч» кращому гравцю Європи здобув угорець Флоріан Альберт — на чемпіонаті світу його команда не пройшла далі чвертьфіналу, однак сам він встиг запам’ятатися уболівальникам через вирішальний матч групового турніру  проти бразильців на чолі з Пеле. У тій грі Альберт віддав три (!) гольових передачі, а угорці перемогли — 3:1.

По закінченні гри, яка відбулася в Ліверпулі, глядачі ще довго скандували: «Альберт-Альберт!». Той матч вважається найкращим в кар’єрі Флоріана Альберта, і вже у літньому віці він зізнавався, що досі бачить його перед очима і пам’ятає кожну мить.

А народився Флоріан Альберт у селі Херцегсанто, біля кордону з Сербією, в сім’ї коваля. Там же він почав грати в футбол, навчаючись цьому у двох своїх старших братів. Мати Альберта належала до етнічної групи «шокчі», хорватів, які проживали на території Угорщини. Вона померла, коли Флоріанові було лише два роки. Через вісім років родина перебралася в Будапешт. У віці 11-ти років він потрапив до футбольної школи «Ференцвароша».

Флоріан Альберт
Загалом за кар’єру Флоріан Альберт забив 493 голи (!) у 697 матчах

Він рівнявся на тодішніх зірок угорського футболу Кочіша, Пушкаша, Божика, Хідегкуті. Сам Флоріан, за його словами, і брав приклад з останнього. Однак тренери молодіжної команди «Ференцвароша» бачили в футболісті лише центрального захисника. Тільки через кілька років Флоріана було переведено у півзахист, а потім і в напад.

У «основі» «Ференцвароша» Альберт практично відразу почав забивати. Вже в другому своєму сезоні він (у 18 років!) забив у чемпіонаті Угорщини 28 голів у 26-ти матчах.

У 1962-ому, вже у статусі кращого нападника юнацького чемпіонату світу та бронзового призера Олімпіади, він поїхав на свій перший Мундіаль, і став його кращим молодим гравцем. Угорщину в чвертьфіналі зупинила Чехословаччина, проте Альберт встиг забити чотири голи, й стати одним з шести кращих бомбардирів чемпіонату.

Флоріан Альберт у матчі проти збірної СРСР

А врученню «Золотого м’яча» передували 4 сезони, в яких Флоріан незмінно забивав більше голів, ніж грав матчів — протягом тих чотирьох років він забив 164 голи (!) в 161-ому матчі.

А загалом за кар’єру, а він її присвятив лише «Ференцварошу» і збірній Угорщини, Флоріан Альберт забив 493 голи (!) у 697 матчах.

Він одружився з акторкою Євою Балін, з якою виховав трьох дітей. Він був на піку кар’єри і популярності, коли в одному з матчів у 1969-ому зламав ногу і був поза футболом близько року. Після відновлення Флоріан уже не демонстрував зіркової гри, і у 1974-ому, у 33-річному віці завершив активні виступи.

Після завершення кар’єри у Флоріана загострилися проблеми з серцем, він довго лікувався, але 31 жовтня  2011-го легенди угорського футболу, єдиного угорця, якому вдалося здобути «Золотий м’яч» не стало…

Читайте також:
Легенди футболу: володар «Золотого м’яча» 1966 року Боббі Чарлтон

Коментувати

Попередня стаття

Кандидат на посаду мера Тернополя Леонід Бицюра презентував Програму дій

Наступна стаття

Тернопіль та ще 7 обласних центрів країни потрапили до червоної зони карантину