На шляху до Євро’2020: дванадцятий чемпіонат Європи — 2004 рік

чемпіон Євро-2004 – збірна Греції

Сенсаційну перемогу на Євро-2004 здобула збірна Греції, яка у фіналі обіграла команду Португалії.

Господар – Португалія;
Чемпіон – Греція;
Фіналіст – Португалія;
Бомбардири – Барош (Чехія) – 5 голів.

Напередодні

Старту відбірної кампанії Євро’2004 передував просто божевільний чемпіонат світу в Японії і Кореї. У підсумку чемпіоном там стала команда Бразилії, яка у фіналі перемогла німців – 2:0. Цікаво, що у чвертьфіналах грали лише чотири європейські команди, а у півфіналах – взагалі дві (крім німців ще турки). Незважаючи на осічку в вирішальному матчі, німці, після чотирирічної паузи, знову являли собою грізну силу й вважалися фаворитами наступного за Мундіалем Євро.

Відбір

Цього разу фінальна частина відбувалася в одній країні — Португалії, отож, під час відбіркового турніру до збірної-господаря мали приєднатися ще 15 команд. Організатори розділили учасників на 10 груп, переможці яких виходили до фінальної частини напряму, а володарі других місць мали виявити ще п’ять фіналістів у матчах плей-офф.

Збірна України у відборі потрапила до шостої групи. На той момент команда тричі поспіль вилітала на стадії плей-офф (з двох відборів на Мундіалі і одного на Євро), отож, потрапляння в одну групу з іспанцями особливих радощів не викликало. Нам знову доводилося боротися за друге місце і перспективи плей-офф, і цього разу з греками. Дві інші команди групи – Північна Ірландія і Вірменія – розглядалися, як аутсайдери.

Та розпочала Україна з сенсаційної виїзної нічиєї проти команди Вірменії, коли господарі зрівняли рахунок на 90-ій хвилині. Згодом, щоправда, ситуацію виправила домашня перемога над греками, але виїзна нічия з Північною Ірландією знову звела нанівець усі попередні зусилля. Потім, ціною голів в доданий час, українці звели внічию матч з іспанцями (2:2) та вирвали перемогу у вірменів (4:3), і повернулися в боротьбу за друге місце. Потрібна була ще одна перемога над греками, але Шевченко і Ко не лише не виграли, а й поступилися, пропустивши єдиний гол від Харістеаса (а його головний зірковий час був ще попереду) на 86-ій хвилині. Хто б міг подумати, що тоді Україна програла майбутнім чемпіонам Європи…

А старт греків у відборі справді був абсолютно не чемпіонським – вони двічі програли основним конкурентам Іспанії і Україні з загальним рахунком 0:4. А потім, на відміну від конкурентів, почали брати «свої» очки, по два рази перемігши Північну Ірландію і Вірменію. Коли ж здолали Іспанію і Україну (особливо цінною була перемога в Сарагосі), то посіли перше місце в групі, відправивши до плей-офф іспанців, а українців цього разу взагалі залишили на третьому місці…

В інших відбіркових групах особливих сенсацій не спостерігалося. Гранди вийшли на чемпіонат з перших місць. Виняток склали лише вищеназвані іспанці та голландці, які програли відбір чехам і також відправилися до плей-офф. Ні одні, ні другі, щоправда, у плей-офф не мали проблем, впевнено розібравшись, відповідно, іспанці з норвежцями (загальний рахунок – 5:1), а голландці з шотландцями (6:1). Вдруге поспіль пройти на Євро через плей-офф не вдалося словенцям, які в один гол поступилися хорватам (1:2, причому перший матч у Хорватії завершився внічию 1:1). У ще одному протистоянні завдяки єдиному виїзному голу РФ здолала Уельс.

А в останньому двобої плей-офф грянула найгучніша сенсація. Збірна Латвії грала відбір у четвертій групі, і несподівано випередивши в турнірній таблиці Польщу й Угорщину, пробилася до плей-офф. Однак там на латвійців вийшов діючий бронзовий призер Мундіалю Туреччина. Та Латвія і не думала здаватися – в Ризі єдиний гол забив київський динамівець Маріс Верпаковскіс, і він же зрівняв рахунок й у виїзному поєдинку (2:2), остаточно «поховавши» турків.

Фінальна частина  

Фінальна частина стартувала з сенсації – в групі А господарі і тіньові фаворити Євро португальці несподівано програли грекам – 1:2 (причому гол престижу забив 19-річний Криштіану Роналду на третій доданій арбітром хвилині). В іншому матчі іспанці перемогли Росію – 1:0. Однак пізніше саме іспанці спочатку втратили очки з греками (1:1), а потім програли й португальцям (0:1), і пропустили вперед ці дві команди. Росія посіла останнє місце.

У групі В натужно стартувала Франція – програючи англійцям 0:1, нащадки Наполеона, завдяки двом (!) голам Зідана в доданий час, вирвали перемогу 2:1. Цей матч визначив переможця групи, адже з хорватами і швейцарцями у двох фаворитів проблем не було.

У групі С скандинавські збірні Данії і Швеції «відчепили» грізних італійців. Усі три збірні перемогли болгарів, а між собою зіграли внічию. І у заключному турі зустрічалися Данія і Швеція й вони забили стільки, скільки було потрібно – нічия 2:2 вивела до чвертьфіналу обидві збірні.

Групу D впевнено виграла потужна збірна Чехії, яка здобула перемоги в усіх трьох поєдинках. Барош, Коллер, Шміцер і Ко змусили голландців і німців вирішувати, хто буде другим. І у ці розбірки втрутилася збірна Латвії, яка відібрала сенсаційне очко у Німеччини (!), чим змусила Бундестім достроково припинити участь у фінальній стадії.

Ангелос Харистеас
Автор переможного голу у фіналі Євро-2004 Ангелос Харістеас

Плей-офф

У чвертьфіналах лише потужна Чехія не зустріла опору від датчан – 3:0, а в інших матчах боротьба точилася до останніх хвилин. Двічі довелося навіть пробивати пенальті. Португальці й англійці забили в ігровий час чотири голи, причому британці, пропустивши гол у додатковий час на 110-ій хвилині (Руй Кошта), встигли на 115-ій зрівняти результат (Лампард), але все одно програли в серії пенальті – 5:6 (схибили Бекхем і Вассел).

Били пенальті після «сухого» матчу також шведи й голландці, тут перемогли «помаранчеві» — 5:4 (у шведів не забили Ібрагімович і Мельберг). А у ще одному чвертьфіналі чергову сенсацію створили греки – завдяки єдиному голу Харістеаса вони вирвали перемогу у французів і вийшли вже до півфіналу.

Усі чекали, коли «казка» прагматичних греків врешті-решт завершиться, і далі їм протистояли чехи. Вони на одному диханні пройшли весь чемпіонат, починаючи з відбору: у відбірковому турнірі чехи здобули 7 перемог при одній нічиїй, а ще чотири рази виграли в фінальній частині Євро, загалом забивши при цьому 33 голи! Однак вразити ворота греків, які знову поставили «автобус» біля власних воріт, їм так і не вдалося. Натомість на останній хвилині першого додаткового тайму забив грецький захисник Троянос Деллас і… вивів свою команду до фіналу.

А в іншому півфіналі у ворота голландців вдруге на чемпіонаті забив молодий португалець Криштіану Роналду. Рахунок подвоїв Маніше, а наприкінці зустрічі Голландія спромоглася лише на гол престижу.

Вирішальний матч

Чемпіонат став торжеством захисного футболу – завдяки суперзакритій тактиці німецького тренера Отто Рехагеля, греки дісталися вирішального матчу, змусивши змовкнути оракулів, які віщували їм швидкий виліт ще на груповій стадії. Та чи спроможні вони на ще одну сенсацію?

Господарі-португальці ще ніколи не були такими близькими до престижного титулу. Їх команда являла собою міцний сплав «досвіду і молоді», де знаходилося місце досвідченим Руй Кошті, Фігу і Деку, а також, наприклад, юній зірочці Роналду.

Португальці були фаворитами поєдинку і протягом матчу завдали 16 ударів по воротах суперника, з них п’ять – у площину. Греки відповіли єдиним (!) точним ударом, але він став гольовим – рідкісний кутовий біля воріт португальців головою завершив Харістеас. Знову він! До фінального свистка результат не змінився, кубок над головою підняв капітан греків і кращий гравець турніру опорний півзахисник Теодорас Загоракіс, а десь на дальньому кінці поля нестримно плакав майбутній володар п’яти «Золотих м’ячів» Криштіану Роналду…

 Фінал:

Португалія ​​Греція 0:1 (0:0)
4 липня 2004 року. Лісабон. Стадіон «Да Луш». 62 865 глядачів.
Гол: Харістеас (57).
Португалія: Рікарду, Жоржі Андраді, Мігел (Паулу Феррейра, 43), Рікарду Карвалью, Нуну Валента, Коштінья (Руй Кошта, 60), Маніше, Роналду, Фігу (к), Деку, Паулета (Нуну Гоміш, 74).
Греція: Нікополідіс, Сейтарідіс, Деллас, Басинас, Загоракіс (к), Яннакопулос (Венетідіс, 76), Фіссас, Врізас (Пападопулос, 81), Капсіс, Кацураніс, Харістеас.

Читайте також:
На шляху до Євро’2020: одинадцятий чемпіонат Європи — 2000 рік

Підписуйтеся на нашу сторінку в Інстаграмі – https://www.instagram.com/ternopolis2/

Коментувати

Попередня стаття

Визначено переможця тендеру на ремонт дороги Дунів-Бедриківці

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 3 червня