На шляху до Євро’2020: одинадцятий чемпіонат Європи — 2000 рік

збірна Франції – переможець Євро-2000

Збірна Франції – переможець чемпіонату Європи з футболу 2000 року

Відбір на Євро’2000 – одна з найдраматичніших сторінок в історії збірної України.

Господарі – Бельгія і Голландія;
Чемпіон – Франція;
Фіналіст – Італія;
Бомбардири – Клюйверт (Голландія), Мілошевич (Югославія) – по 5 голів.

Напередодні

У фінальній частині Євро’2000 знову мали грати 16 команд і відбувалася вона за схемою чемпіонату чотирирічної давнини. Відмінність була в двох господарях – Голландії і Бельгії, отож, тепер до фінальної частини відбиралися лише 14 команд.

Відбір розпочинався під враженням Мундіалю’98, де всіх вразили нові чемпіони світу французи. Там також розпочалася криза діючих чемпіонів Європи збірної Німеччини, що, як з’ясувалося, поширилася і на Євро’2000.

Відбір

Учасників відбору розділили на дев’ять груп по 5-6 команд. Переможці груп проходили на Євро напряму, як і краща команда серед других місць. Інші вісім володарів других місць у серії плей-офф визначали ще чотирьох учасників фінальної частини.

Збірна України у відборі потрапила до 4-ої групи, разом з чемпіонами світу французами, командою Росії, а також збірними Ісландії, Вірменії і Андорри. Старт відбіркового циклу співпав з тріумфальним сезоном київського Динамо, в ході якого кияни дійшли до півфіналу і там ледь не обіграли мюнхенську Баварію. Отож, і збірна України, укомплектована в основному з динамівців, стартувала з трьох перемог, завдавши поразки й збірній Росії, яка, до речі, програла в усіх стартових турах.

Українські вболівальники були впевнені, що тепер-то бодай друге місце вже у нас в кишені. На позитив налаштувала і виїзна нічия з французами 0:0, причому не задовго до завершення гри Андрій Шевченко не реалізував фантастичний момент.

Однак далі щось пішло не так — українці двічі зіграли внічию з ісландцями вдома й вірменами на виїзді і втратили чотири дорогоцінних очки. Збірна РФ, між тим, змінила тренера і дуже додала в результатах, вигравши шість матчів поспіль. Ще одна нічия з французами остаточно заплутала ситуацію в групі – перед заключним туром в українців було 19 очків, а у французів і росіян – по 18. Однак останній матч наша команда грала в Москві…

Всі, звісно, пам’ятають чим все завершилося — на останніх хвилинах українці «горіли» 0:1, але відбувся знаменитий автогол голкіпера РФ Філімонова імені Шевченка. Нічия дозволила Україні посісти друге місце в групі, адже в іншому матчі французи не без проблем обіграли ісландців – 3:2 і на одне очко випередили українців.

гол Філімонову
Славнозвісний гол Андрія Шевченка у ворота Олександра Філімонова

А далі був плей-офф, і не менш драматичний двобій зі словенцями. Помилка Шовковського на останніх хвилинах гри в Любляні, внаслідок якої Україна програла 1:2. А потім сніг у Києві на грі-відповіді, довгоочікуваний гол Реброва і гол з рикошетом у відповідь – 1:1, і на Євро їде Словенія. Відбір на Євро’2000 – одна з найдраматичніших сторінок в історії нашої збірної…

В інших відбіркових групах все минуло без особливих несподіванок. Лише у восьмій групі в протистоянні збірних Югославії, Хорватії і Фінляндії зайвими стали саме хорвати, які у фіналах Євро’96 і Мундіалю’98 змусили з собою рахуватися…

Фінальна частина  

Уже звичною була і фінальна частина — чотири групи по 4 команди, дві кращих з яких виходили до плей-офф. Потім відбувалися чвертьфінали, півфінали і фінал.

Групу А називали «групою смерті», адже там зійшлися Англія, Німеччина і Португалія. Четвертій команді – Румунії – пророчили в такій компанії три поразки і останнє місце. Однак саме румуни вийшли з групи, перемігши у вирішальному матчі англійців – 3:2. Іншим невдахою стала «кризова» збірна Німеччини, яка в трьох матчах набрала лише одне очко з різницею голів – 1:5.

У групі В Італія, не без проблем, виграла всі матчі і вийшла до плей-офф з першого місця. Шведи ж набрали лише одне очко і фінішували четвертими. Отож, іншу путівку розіграли бельгійці й турки, причому бельгійців в очному протистоянні влаштовувала нічия. Виграли, однак, турки – 2:0. Так Бельгія стала першим господарем, який залишив чемпіонат.

А ось інші господарі чемпіонату — голландці — не залишили шансів конкурентам у групі D, почергово перемігши команди Чехії, Данії і Франції. Партнери Зідана здобули дві перемоги, а їх поразку від голландців 2:3 назвали матчем-окрасою чемпіонату. Експерти прогнозували, що ці дві команди, які продемонстрували найзмістовнішу гру на груповому етапі, зійдуться і в фіналі.

У групі С дивували неврівноважені югослави — двічі залишаючись у меншості на майже цілий другий тайм. Якщо зі Словенією їм удесятьох навіть вдалося відігратися з 0:3 до 3:3, то в грі з іспанцями вони тричі вели в рахунку, але перемогу 4:3 (з двома голами в доданий арбітром час) святкувала таки збірна Іспанії. Югославів врятувала єдина мінімальна перемога над Норвегією, а також «суха» нічия в останньому турі норвежців і словенців.

гол Трезеге у фіналі Євро-2000
“Золотий гол” Давида Трезеге у фіналі Євро-2000

Плей-офф

Проте на тому шлях югославів і завершився, в чвертьфіналі їх «декласували» голландці – 6:1. Впевнено також, здобувши однакові перемоги по 2:0, італійці пройшли румунів, а Португалія — Туреччину. А ось протистояння Іспанія – Франція прогнозовано вийшло напруженим. На останніх хвилинах французи вигравали 2:1, але Іспанія отримала право на пенальті, проте її лідер Рауль пробив над поперечиною…

Не менш драматичними були й півфінали. Французи програвали португальцям, але зуміли перевести матч у додатковий час, а на 117-ій хвилині вирвали перемогу завдяки сумнівному пенальті, який реалізував Зідан.

Інший півфінал виявився дуже дивним. Збірна Голландії, яка на момент зустрічі забила 13 голів у 4-ох матчах чемпіонату, маючи у складі кращого бомбардира першості Патрика Клюйверта, не могла вразити ворота Італії, яка з середини першого тайму грала в меншості. В ході гри голландці не реалізували два (!) пенальті, один з яких відбив голкіпер італійців Тольдо (інший одинадцятиметровий Клюйверт пробив у штангу). У підсумку ігровий час завершився внічию 0:0, а у серії пенальті знову проявив себе Тольдо, внаслідок дій якого голландці забили лише один удар з чотирьох. Італійці реалізували три і пройшли до фіналу.

Вирішальний матч

Чемпіони світу французи в фіналі замість грізних голландців отримали доволі посередню в креативі, але непоступливу команду Італії, отож, вирішили, що золоті нагороди вже у них в кишені. І ледь за це не поплатилися. На 55-ій хвилині італієць Дельвеккіо відкрив рахунок і до завершення гри апеннінці тримали свої ворота «на замку».

Франческо Тольдо знову міг стати героєм зустрічі, але на 4-ій (останній) доданій хвилині, а точніше за 6 секунд до її завершення, Сільвен Вільтор зрівняв рахунок. А в додатковий час все вирішив «золотий» гол-красень з розвороту Давіда Трезеге. Перемога французів 2:1 і чемпіони світу стають першими й на європейському континенті!

Фінал:

Франція Італія ​​2:1 (0: 0, 1: 1, 1: 0), «золотий гол»
2 липня 2000 року. Роттердам. Стадіон «Де Кейп». 50 000 глядачів.
Франція: Бартез, Лізаразю (Пірес, 86), Блан, Десаї, Тюрам, Вієйра, Джоркаефф (Трезеге, 76), Дешам (к), Зідан, Дюгаррі (Вільтор, 58), Анрі.
Італія: Тольдо, Мальдіні (к), Неста, Каннаваро, Юліано, Пессотто, Ді Бьяджо (Амброзіні, 66), Фіоре (Дель П’єро, 53), Альбертіні, Тотті, Дельвеккіо (Монтелла, 86).
Голи: 0:1 Дельвеккіо (55), 1: 1 Вільттор (90+4), 2:1 Трезеге (103, «золотий гол»).

Читайте також:
На шляху до Євро’2020: десятий чемпіонат Європи — 1996 рік

Підписуйтеся на нашу сторінку в Інстаграмі – https://www.instagram.com/ternopolis2/

Коментувати

Попередня стаття

Загрожує довічне: житель Білокриниці увірвався до спальні батьків і почав бити їх ножами

Наступна стаття

Оголошено тендер на ремонт дороги Чортків–Більче-Золоте