Куди подівся футбол: в Україні триває зміна трансляторів важливих матчів

Мегого футбол

У листопаді 2020 року, в розпал пандемії, для багатьох непомітною пройшла інформація, що компанія MEGOGO виграла тендер на трансляцію матчів єврокубків (ЛЧ, ЛЄ, Ліга конференцій) в Україні і стане офіційним транслятором до 2024 року.

Перемогу було здобуто у важкому протистоянні з Медіа Група Україна (МГУ) та її каналами Футбол 1, 2, 3 і платформою Oll.tv.

Пізніше у компанії MEGOGO заявили, що не може бути й мови про субліцензію, що на ділі означало — на каналах Футбол, де останнім часом українці звикли дивитися важливі матчі своїх команд, єврокубків в найближчі три сезони не буде. Правила гри змінилися, і всім потрібно підлаштовуватися під нові реалії.

Кінець гегемонії Футболів

Ще років 5-7 тому телеканали Футбол буквально панували на українському медіа-просторі «гри мільйонів». Лише на них українці мали змогу побачити важливі матчі збірних (щоправда права на показ фінальних частин часом здобували інші), єврокубкових турнірів, більшої частини вітчизняної першості, а також найяскравіші європейські чемпіонати — Англії, Іспанії, Італії і Німеччини.

Та поступово з телеканалів почали зникати всі важливі продукти. Розпочалося з європейських чемпіонатів — рік за роком Футболи втрачали спочатку Бундеслігу й іспанську Ла-Лігу, а потім і англійську Прем’єр-Лігу.

Торік компанія Рината Ахметова транслювала з топ-4 лише італійську Серію А, а цьогоріч не має вже й того, зосередившись, наприклад, на чемпіонаті Туреччини. Погодьтеся — розмін не рівний.

Канали, однак, залишалися флагманами української футбольної телеіндустрії, адже збірну (в тому числі Євро-2020) і єврокубки транслювали тільки вони. Вони диктували свої правила гри, як це було з платформою Sweet-TV, з якої канали несподівано зникли перед самісіньким Євро на початку червня, залишивши платформу наодинці з розгніваними клієнтами.

Однак тепер все змінилося — на Футболах вже не буде і єврокубків. Тепер право на трансляцію Ліги Чемпіонів, Ліги Європи і Ліги конференцій до 2024 р. має MEGOGO, і поступатися цим правом не збирається.

Що залишилося на Футболах? Частина української Прем’єр-Ліги, а також чемпіонати Туреччини, Голландії і південноамериканських Аргентини і Бразилії. Отож, не від доброго життя Футболи почали показувати українську першу лігу, і вже навіть демонстрували матчі тернопільської Ниви.

Один козир в рукаві Футболів все ж залишився — вони в повному обсязі транслюватимуть кваліфікацію збірних на чемпіонат світу-2022 (хоча збірну України можна побачити і на загальнодоступному ТРК Україна). Покажуть, очевидно, і плюс-мінус половину матчів фінальної частини в Катарі, адже мають співліцензію з UA:перший, який є офіційним ретранслятором. А ось що буде далі — також великий знак запитання…

Новий фаворит — MEGOGO

Компанія MEGOGO стала активним учасником вітчизняної футбольної телеіндустрії в останні роки і швидко вийшла в лідери. Сьогодні на цій платформі можна переглянути чемпіонати Іспанії, Італії і Франції на їх шести футбольних каналах. На платформі також доступні телеканали Setanta Sport, на яких транслюються англійська Прем’єр-Ліга і німецька Бундесліга.

Ну і величезний плюс — єврокубки. MEGOGO вже показав фінал Суперкубка УЄФА і плей-офф кваліфікації Ліги Чемпіонів, у тому числі й перший поєдинок Шахтаря проти Монако. Тепер матчі основних стадій всіх трьох єврокубкових турнірів можна буде побачити лише тут.

Як дістатися трансляцій? Або встановити в себе на телевізорі чи смарт-приставці додаток MEGOGO, і проплатити їх пакет. Або через кабельного оператора Воля, який має домовленість з платформою і буде транслювати телеканали MEGOGO футбол.

Якщо коротко резюмувати, то тепер українські вболівальники постають перед непростим вибором: з одного боку MEGOGO з його «кусючими» цінами (максимальна підписка без знижки — 300 грн. на місяць), з іншого — і від ахметіських Футболів (а їх на платформі MEGOGO, звісно, немає) відмовлятися не варто. І збірні поки там, і чемпіонат України. Платити обом? Погодьтеся, телефутбол стає дорогою забаганкою…

Замість довідки

MEGOGO — це медіасервіс для перегляду телебачення, кіно, спортивних трансляцій, прослуховування аудіо. Головний офіс компанії розташований у Києві. У липні 2021 р. сервіс мав 20 тис. одиниць контенту українською. Щомісячна аудиторія — понад 55 млн користувачів. Найбільша частка користувачів (до 80 %) припадає на Україну та Росію, менше на Казахстан, Білорусь, країни Балтії та ін. Каталог ресурсу — більш як 150 тис. годин контенту. Медіасервіс співпрацює із відомими студіями: FOX, BBC, Sony, Walt Disney, Universal, Warner Brothers, Paramount Pictures та іншими.

MEGOGO доступний на телевізорах із функцією Smart TV, медіаплеєрах, приставках Apple TV, Android TV, ігрових консолях, смартфонах і планшетах на базі iOS та Android, а також комп’ютерах.

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
На Олімпіаді у Токіо Україна встановила антирекорд у командному заліку. Чому так?

Коментувати

Попередня стаття

Старі схеми: у Чорткові не змогли покарати водія, який керував автомобілем у стані сп’яніння

Наступна стаття

Тернопільська “Нива” здобула чергову перемогу і піднялася на третє місце