Барна чи Головко? Хто очолить Тернопільську обласну раду

У середу, 25 листопада, відбудеться перша сесія Тернопільської обласної ради нового скликання. На порядку денному 14 питань, але найважливіше буде розглядатися під шостим номером.

Саме тоді депутати таємним голосуванням оберуть нового голову обласної ради. Хто ним стане? Наразі вимальовуються два найреальніших кандидати  — екс-нардеп «свободівець» Михайло Головко та колишній очільник області Степан Барна із «Європейської Солідарності». У кого з них більші шанси? Давайте міркувати разом.

Депутатський пасьянс

На місцевих виборах’2020 жителі Тернопільської області обрали до облради шість політичних сил. Перемогу здобула «Європейська Солідарність» — 22,55%. На другому місці ВО «Свобода» — 16,45%, на третьому — «За Майбутнє» — 14,99%. Очевидно, ці політичні сили будуть формувати головні розклади в сесійній залі. Три інші партії — «Слуга народу» (10,1%), «Батьківщина» (9,71%) і «Довіра» (6,5%) — планують витягнути, так звану, «золоту акцію», яка дозволить, навіть попри невеликий кількісний склад, «виторговувати» для себе політичні привілеї.

Отож, за результатами голосування виборців, в головному органі місцевого самоврядування області «Європейську Солідарність» будуть представляти 17 депутатів, «Свободу» — 13, «За Майбутнє» — 12, «Слугу народу» — 8, «Батьківщину» — 8, а ще 6 мандатів отримає «Довіра».

Старі знайомі

У нинішньому складі обласної ради три політичні сили зберегли своє представництво. Мова про «Європейську Солідарність» (а саме цю політичну силу представляв екс-голова облради Віктор Овчарук), ВО «Свобода» і ВО «Батьківщина».

Причому саме вони де-факто формували більшість у минулому скликанні облради — «Батьківщина» навіть мала там крісло першого заступника (Василь Деревляний), а «Свобода», хоч і декларувала власну опозиційність, але нерідко додавала «ЄС» голосів при розгляді найбільш важливих питань, натомість зберігала своїх партійців на чолі комунальних підприємств краю…

Тому найперше приходить до голови саме такий перевірений варіант коаліції і відповідного голосування на голову. У такому разі, саме «Європейська Солідарність», як переможець виборів, буде претендувати на посаду голови, а «Свобода» і «Батьківщина» отримають по заступнику.

Голосів на такий розклад вистачає — при необхідних 33 голосах для позитивного голосування, можлива нова-стара коаліція отримує 38 (17+13+8) мандатів, і далі може працювати без «поправки» на думку інших політсил.

У такому разі, головою стане Степан Барна («Європейська Солідарність»), а заступниками — Михайло Головко («Свобода») і Василь Деревляний («Батьківщина»). Цей розклад найбільш оптимальний для «Європейської Солідарності» і ми відводимо йому чималу імовірність, адже, повторимося, саме «ЄС» виграла вибори і має найбільше представництво в сесійній залі. Він безумовно був би реалізований, якби ця політсила зберегла владу в країні. Але…

Нові домовленості

Ще до оголошення офіційних результатів виборів, маючи на руках попередні дані, політичні експерти і аналітики в один голос відокремлювали трьох кандидатів на голову облради — окрім озвучених вище Степана Барни і Михайла Головка, до їх числа входив і нардеп від партії «За Майбутнє», місцевий аграрій Іван Чайківський. Однак днями останній офіційно відмовився від мандатів місцевих рад, зберігши своє представництво у парламенті.

Це може свідчити, що він не бачить реальних шансів бути обраним головою обласної ради. Та більш імовірно, що «За Майбутнє» вже має на руках домовленість про створення коаліції і свою участь у ній.

Знаючи непримиренні стосунки представників цієї політичної сили і деяких членів «Європейської Солідарності» коаліція між цими двома структурами навряд чи можлива. А ось спілка «За Майбутнє» і ВО «Свобода» — цілком має право на життя. Тим більше, що перед самими виборами Іван Чайківський публічно зустрічався з мером Тернополя Сергієм Надалом, й вони домовилися працювати разом. Ще один аргумент на користь такого дружнього об’єднання — спільна позиція двох політсил на першій сесії нового скликання Тернопільської міської ради.

Отож, і теоретично, і практично, така коаліція цілком можлива, і вкупі ці дві сили матимуть 25 депутатських мандатів. Ось тут і виникає можливість згаданої «золотої акції» для маленьких фракцій. Хто може заволодіти нею? Скоріше за все — фракція «Слуги народу». По-перше, вона провладна зі всіма відповідними привілеями. По-друге, домовленість з нею може додати і голоси дружньої «Довіри», яка самостійно нічого не в силі вирішувати, але додати міцності коаліції своїми мандатами може.

За такого розкладу, коаліція матиме 39 мандатів, яких також достатньо для нормальної роботи. При цьому варіанті посаду голови отримує Михайло Головко (яке символічне прізвище!), одного із заступників — Володимир Болєщук, а другого хтось із тріо — Віталій Шафранський з «Довіри», Ігор Сопель чи Ігор Жмінка — зі «слуг» (в залежності від домовленостей).

Висновок

Оцінюючи імовірні результати середового таємного голосування депутатів хоч-не-хоч, але схиляєшся на користь Михайла Головка, адже і у першому, і у другому варіантах багато що буде залежати від позиції депутатів ВО «Свобода». Та при другому розкладі саме вони отримують бажану посаду голови, тоді як у першому опиняються хоч і на важливих, але таки другорядних ролях.

Подібний сценарій уже реалізовано в Івано-Франківській обласній раді, де головою обрано «свободівця» Олександра Сича, а посади заступників розподілили без “Європейської Солідарності”. Чи вдасться застосувати його у Тернополі? Подивимося, чекати до середи залишилося не довго.

Роман КИПИБІДА

Читайте також:
У Тернополі на першій сесії обрали секретаря міськради, 5 заступників мера і 5 старост

Коментувати

Попередня стаття

Поліція розшукує безвісти зниклого жителя Гусятинського району (ФОТО)

Наступна стаття

За минулу добу на Тернопільщині 238 нових випадків коронавірусу, 9 людей померли