На Зборівщині патрульні 10 км гналися за п’яним водієм, а суд відпустив його “на поруки”

Зборівський районний суд розглянув справу щодо водія автомобіля “ВАЗ 2108”, який перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

Випадок трапився 24 січня цього року на Зборівщині. Ввечері, близько 17.30, на 30-му кілометрі дороги Тернопіль-Львів (це між Зборовом та Озерною) патрульні за допомогою проблискових маячків та спецзвукового сигналу намагалися зупинити водія автомобіля “ВАЗ 2108”.

Втім, той не виконав вимогу поліцейських, продовжив рух і згодом звернув з львівської траси на місцеві дороги.

Схоже, що “пріуси”, якими поліцейські патрулюють на трасі Тернопіль-Львів не надто годяться для сільських автошляхів.

Водій-утікач був зупинений шляхом переслідування на патрульному автомобілі аж у селі Серединці Зборівського району. Це орієнтовно десь за 10-12 км від місця, де поліцейські подавали сигнал зупинки.

У кермувальника ВАЗу були явні ознаки алкогольного сп’яніння, йому запропонували пройти огляд на стан сп’яніння. Результат алкотесту – 1,80 проміле, що у 9 разів вище допустимої норми.

На порушника склали два адміністративні протоколи – за ч. 1 ст. 122-2 КУпАП (невиконання вимоги про зупинку) та за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

За скоєні порушення водієві загрожував штраф у розмірі 10200 гривень з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на 1 рік.

Дослідивши матеріали справи, в тому числі й записи з нагрудних камер поліцейських, суд прийшов до висновку, що у діях водія вбачаються ознаки вказаних адміністративних порушень.

У судовому засіданні кермувальник свою провину визнав, щиро розкаявся та попросив матеріали справи передати на розгляд його трудового колективу.

У підсумку суддя Зборівського районного суду 25 лютого постановила звільнити водія “ВАЗ 2108” від відповідальності за ч. 1 ст. 122-2 КУпАП та за ч. 1 ст. 130 КУпАП з передачею матеріалів справи на розгляд трудового колективу приватного агропромислового підприємства “Маяк”.

Постанову прийнято 25 лютого цього року, 9 березня вона набрала набрала законної сили.

Нагадаємо, до 17 березня цього року в Україні була передбачена можливість передачі справ відносно нетверезих водіїв на розгляд трудових колективів або громадських організацій. Це застосовувалося коли порушник, наприклад, працює водієм і штраф з позбавленням права керувати транспортними засобами фактично на рік залишить його без роботи.

У даному випадку, рішення суду викликає подив з двох причин. По-перше, у вихідних матеріалах справи вказано, що водій “ВАЗ 2108” ніде не працює. А по-друге, навряд чи варто віддавати на поруки трудовому колективу порушника, який у стані алкогольного сп’яніння наполегливо втікав від поліції.

Проте схожим способом уникнути відповідальності нетверезим водіям надалі більше не вдасться.

Нагадаємо, з 17 березня в Україні вступив в дію закон про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху. Окрім того, що збільшено розміри штрафів, для любителів їздити “під мухою” підготовлено іще два неприємних нововведення.

Термін розгляду справ за ст. 130 КУпАП збільшено від 3 місяців до 1 року, тобто закривати справи у зв’язку із закінченням строків давності тепер уже не вдасться.

А також відмінено можливість передачі справ за ст. 130 КУпАП на розгляд трудових колективів – у такий спосіб прибрано іще одну “лазівку” для уникнення відповідальності за нетверезу їзду.

Читайте також:
У Козівському районі п’яний водій скоїв ДТП і суд не встиг його оштрафувати

Коментувати

Попередня стаття

У Чорткові планують відремонтувати дорожню розв’язку поблизу костелу (ФОТО)

Наступна стаття

Коронавірус на Тернопільщині сьогодні: статистика за 21 березня