У квітні на Тернопільщині зловили півтори сотні п’яних водіїв. Як їх тепер карають?

алкотестер, драгер

Впродовж квітня у Тернопільській області поліцейські виявили 148 осіб, котрі сіли за кермо в стані алкогольного сп’яніння.

На порушників склали адмінпротоколи за статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Про це сьогодні, 12 травня, повідомили у прес-службі Головного управління Національної поліції у Тернопільській області.

Нагадаємо, що з 17 березня в Україні набули чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Зокрема посилено відповідальність за керування у нетверезому стані, перевищення швидкості, створення аварійної ситуації.

Відтепер за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння штраф становить 17 тисяч гривень із позбавленням водійських прав на рік. За повторне вчинення порушення упродовж року штраф буде 34 тисячі гривень із позбавлення водійських прав на три роки.

Якщо водія втретє за рік спіймають на нетверезому керуванні, йому загрожуватиме 51 тисяча гривень штрафу, також його позбавлять прав на 10 років і конфіскують транспортний засіб.

Слід зауважити, що у попередні місяці, за даними поліції, на Тернопільщині виявляли приблизно таку ж саму кількість нетверезих водіїв, що й у квітні.

Тобто збільшення розмірів штрафів поки що не лякає любителів нетверезої їзди. Але це поки що…

Рішення про покарання осіб, на яких складені адміністративні протоколи за ст. 130 КУпАП, приймають суди. А у судах Тернопільщини тенденція зараз явно не на користь водіїв.

Так, раніше в області лише близько 50% виявлених порушників отримували штрафи за нетверезе керування. Решту справ за ст. 130 закривалися судами у зв’язку із відсутністю складу порушення або у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності.

Тепер же орієнтовно 70-80% справ за ст. 130 завершуються призначенням штрафів по 17000 гривень.

Якщо любителі нетверезої їзди будуть бачити, що уникати відповідальності за скоєні порушення не вдається, якщо будуть бачити, що старі “відмазки” не працюють, то за якийсь час кількість таких порушників може і справді зменшитися.

Читайте також:
17 тисяч гривень штрафу: у Козові за новим законом покарали першого нетверезого водія

Коментувати

Попередня стаття

Київське Динамо відправило до Тернополя свого агронома, щоб підготував поле стадіону до матчу

Наступна стаття

Вакансії у Тернополі: бельгійська компанія створює завод на 500 робочих місць