У Бучачі власник автомобіля зумів уникнути штрафу за п’яне ДТП

поліція постанова

У Бучачі судили чоловіка, чиє авто злетіло в кювет, пошкодивши чотири метри дорожньої огорожі, та перекинулось. Керманич на момент аварії мав ознаки алкогольного сп’яніння.

Однак у суді  чоловік доводив, що за кермом на момент аварії був його брат.

Про це йдеться у постанові Бучацького райсуду від 20 липня. Як зазначено у протоколі про адміністративне правопорушення, випадок трапився 5 травня о 17-й годині  на автодорозі Н-18 Тернопіль Бучач Івано-Франківськ. Від проходження огляду на стан сп’яніння власник автомобіля “Фольксваген Кадді” відмовився.

До суду пішли дві справи – одна за порушення правил дорожнього руху, інша – за кермування напідпитку. Суд їх об’єднав. У суді адвокат фігуранта вину заперечив. Заявив, що за кермом того дня був брат його підзахисного, а відтак –  адміністративні протоколи були складені безпідставно, матеріали справи не містять жодних доказів на підтвердження вини та клопотав про закриття провадження по справі.

Факт свого керування підтвердив у суді і сам брат. Розповів, що під час поїздки йому стало погано, втратив свідомість і з’їхав в кювет. Потім братів товариш забрав його додому, а сам власник авта приїхав на місце ДТП пізніше. Про те, що на  брата, власника авта, були складені протоколи, він не знав.

Суд, заслухавши пояснення захисника, вивчивши матеріали справи, прийшов до висновку, що беззаперечних доказів винуватості фігуранта справи під час розгляду  немає. Суд сказав, що сам протокол про правопорушення складений із порушенням, з відео поліцейських  не зрозуміло, чому вони вирішили, що за кермом був сам фігурант, а схема ДТП не містить часу складення та ін. Тому постановив  закрити провадження у справі за відсутністю в діях фігуранта складу адміністративних правопорушень за ст. 124, ч.1 ст. 130 КУпАП.

У підсумку вийшла стандартна ситуація, яка уже неодноразово повторюється в Україні – є ДТП, є п’яний власник біля розбитої машини, який на місці події підписує адмінпротокол, і нема покарання. Тут або патрульні непрофесійно спрацювали і не встановили правильно особу водія та не забезпечили матеріали справи достатніми доказами. Або ж суд не захотів побачити ці докази…

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
3,95 проміле – поблизу Бучача дуже п’яний водій скоїв ДТП

Коментувати

Попередня стаття

Друзі закопали на смітнику: на Тернопільщині знайшли рештки юнака, який загинув 17 років тому

Наступна стаття

День на Олімпіаді — 6 серпня: результати, анонси і таблиця медалей