Старі схеми: у Чорткові не змогли покарати водія, який керував автомобілем у стані сп’яніння

конфіскація авто, п'яний водій

Чортківський районний суд розглянув справу щодо водія, який перебував за кермом автомобіля у стані наркотичного сп’яніння.

Як вбачається із матеріалів справи, факт порушення був зафіксований 21 лютого цього року у місті Чорткові. На вулиці Копичинецькій поліцейські зупинили водія автомобіля “Рено Меган”, який перебував за кермом з явними ознаками наркотичного сп’яніння.

Огляд проводився у Чортківській центральній районній лікарні. Результат – позитивний, тобто водій перебував за кермом у стані наркотичного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

На час вчинення порушення санкція статті передбачала покарання у вигляді штрафу у розмірі 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

І також на час вчинення порушення діяла норма про те, що термін давності адміністративних порушень, в тому числі і за ст. 130 КУпАП становить 90 днів.

Отож, справу щодо водія автомобіля “Рено Меган” Чортківський районний суд розглянув лише 20 липня і постановив визнати водія винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та закрив справу у зв’язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

У матеріалах справи не зазначається чим викликаний такий пізній розгляд даного порушення.

Слід зауважити, що суд має право розглядати справу без присутності особи, яка притягується до відповідальності. Якщо порушник кілька разів подає клопотання про відкладення справи, тоді суд може це розцінити як навмисну спробу уникнути відповідальності і розглянути справу без присутності особи, на яку складені адмінматеріали.

Але, незважаючи на це, донедавна саме строки давності були найпопулярнішою схемою для уникнення відповідальності нетверезих водіїв.

Із середини березня цього року вступив в дію новий закон про посилення відповідальності за порушення правил дорожнього руху, згідно з яким щодо статті 130 КУпАП скасована норма про тримісячний термін давності вчиненого порушення. Так ось, тепер справи щодо нетверезих водіїв у судах дуже часто розглядаються впродовж 2-3 тижнів з часу вчиненого порушення.

Проте у судах Тернопільщини, як ось у цьому випадку, іще іноді виринають лютневі чи січневі адмінматеріали щодо нетверезих водіїв, які звісно ж закриваються у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до відповідальності.

Олена РОМАНЮК

Читайте також:
У Чорткові судили водія, який після п’яної їзди приніс у поліцію 1000 доларів хабаря

Коментувати

Попередня стаття

Робота у Кременці: свіжі вакансії за серпень

Наступна стаття

Куди подівся футбол: в Україні триває зміна трансляторів важливих матчів